KOOTUT TEOKSET 15.2.2013 - 2.11.2014
05.02.2013


KOOTUT TEOKSET
Turun taidemuseossa 15.2.2013 alkaen

Tiedotustilaisuus torstaina 14.2.2013 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku. Tervetuloa!

Maailma näyttäytyy meille erilaisina kertomuksina: näemme, koemme, muistamme ja uneksimme tarinoita mutta myös koko länsimainen kulttuurimme pohjautuu niihin. Kootut teokset esittelee Turun taidemuseon kokoelmaa tästä tarinallisuuden näkökulmasta. Mukaan on valikoitunut satakunta teosta vanhemman taiteen kirjallisista suosikkiaiheista aina nykytaiteen henkilökohtaisempiin kertojaääniin. Näyttely pohtii, miten tutut kertomukset ja kirjalliset hahmot elävät kuvataiteessa ja millaisia uusia, ennalta tuntemattomia tarinoita kerrotaan. Tutkimusmatkaa tehdään niin museon kokoelmaan kuin katsojan mielikuvitukseen.

Kootut teokset lähestyy tarinallisuutta neljän teeman kautta. Liikkeelle lähdetään länsimaisen kulttuurin kantatarinoista, raamatullisista ja mytologisista aiheista. Miten maailma sai alkunsa ja keitä me olemme? Myös historia on jatkumo muuttuvia ja uudelleenkerrottuja tarinoita mutta kenen tarinoita kerromme ja kenen näkökulmasta? Tarinoiden eri tyylilajeihin syvennytään kauhujuttujen, surrealististen unikertomusten ja intohimoisten rakkaustarinoiden myötä. Viimeinen kurkistus tehdään satu- ja fantasiahahmojen ja kirjallisuudesta tuttujen henkilöiden maailmaan. Millaisiin uusiin seikkailuihin ovat enkelit, pirut ja metsänhenget, Don Quijote, Lolita tai Punahilkka tällä kertaa joutuneet?

Ripustuksessa 1800-luku kohtaa 2000-luvun ja vanhat tutut klassikot yhdistetään kokoelman uudempiin hankintoihin. Edustettuina ovat mm. Magnus Enckell, Robert Wilhelm Ekman, Akseli Gallen-Kallela, Juhani Harri, Hannaleena Heiska, Helena Hietanen, Alpo Jaakola, Ismo Kajander, Manno Kalliomäki, Jukka Korkeila, Harro Koskinen, Edwin Lydén, Otto Mäkilä, Viljo Mäkinen, Päiviö Pyöttiälä, Johannes Takanen, Kain Tapper, Anna Tuori ja Miikka Vaskola. Näyttelyn ovat kuratoineet Turun taidemuseon amanuenssi Annina Sirén ja vanhempi amanuenssi Christian Hoffmann.

Näyttely avaa kertomuksia myös kirjaimellisesti koottujen teosten kautta, sillä näyttelysalien teemoja taustoittaa valikoima kirjallisuuden klassikkoteoksia, jotka ovat yleisön luettavissa. Kertomusten vietäväksi voi antautua myös näyttelyyn liittyvällä erikoisopastuksella lauantaina 9.3. klo 14, kun kirjailija, luovan kirjoittamisen opettaja Nina Repo esittelee näyttelyn tarinoiden näkökulmasta.

Lisätietoja:
Annina Sirén, puh. (02) 2627 094, 050 3568800
annina.siren(at)turuntaidemuseo.fi
Christian Hoffmann, puh. (02) 2627 097
christian.hoffmann(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020