tulee minullakin ikävä, mutta olet väärässä
26.06.2014

tulee minullakin ikävä, mutta olet väärässä
Lasse Peltolan, Merja Isokosken ja Appu Jasun lopputyöt esillä Turun taidemuseon aulassa 27.6. – 27.8.2014

Turun taidemuseon aulassa on mahdollisuus tutustua 27.6.–27.8.2014 kolmen Turun Taideakatemian kuvataiteen koulutusohjelmasta keväällä valmistuneen valokuvaajan kirjaan. Taiteilijoiden lopputöinä syntyneitä kirjoja yhdistää kokemusten kytkeytyminen todellisuuteen, ja yritys ylittää ymmärtämisen ja kommunikaation vaikeus kuvien ja tekstin muodossa. Kirjat ovat luettavissa museon aukioloaikoina eikä niihin tutustuminen aulatilassa vaadi museon pääsylipun ostamista.

Lasse Peltolan (s.1982) yhteiskunnallisessa teoksessa käsitetaiteellinen kuvamateriaali ja visuaalinen proosateksti kysyvät ilmaisullaan samaa kuin teoksen päähenkilö; miten rakentaa yksilöllisyyttä markkinatalouden tuotantoprosessien ehdoilla?

”Automyyjä ajoi uuden auton ulos autokaupan uusien autojen luovutustilasta. Tila oli tehty ostokokemuksen paikaksi, paikka vaihteli automerkin mukaan, kalliimmilla autoilla oli ”parempi” ja ”tyylikkäämpi” luovutuspaikka. Kalliiden autojen luovutuspaikka muistutti valkoista kuutiota, Juhan mielestä se näytti samanlaiselta kuin sisutuslehtien valkoiset ”puhtaat” ja tyhjät tilat, surulliselta.”

Merja Isokosken (s.1979) henkilökohtainen teos tulee minullakin ikävä, mutta olet väärässä käsittelee läheisen menettämisten sisäistämistä, muistia ja onnellisuuden rakennetta toistuvan tarinan, sekä kirjeiden muodossa.

”Oli talvi, mutta lunta ei ollut pohjoisessakaan. Tyhjensin kotona kauppakasseja, kun ystäväni soitti ja kertoi, mitä oli tapahtunut, sanoi, että kaikki oli ollut hyvin. Se oli hänen valintansa, joku lohdutti. Only the good die young ja lällällää. Kertaan tapahtumia, mutta eivät ne miksikään muutu. Kukaan ei siltikään tiedä, mitä ja miksi.  Tapahtuneesta nousi kysymys, johon en löytänyt vastausta. Ehkä vastaus olisi itsestään selvä, päätin kysyä muilta.”
 
Appu Jasun (s.1987) teos Viivan poetiikka hahmottelee, miten maailma ja ihmisen käsitys siitä muodostuu asioiden välisten suhteiden rakentamasta verkosta. Valokuvien ja tekstin vuoropuhelun avulla kirja piirtää ääriviivoja abstraktille tilalle, jossa elämä tapahtuu.

”a.) Kahden pisteen väliin syntyy viiva. Niiden havaitseminen tai ajatteleminen riittää synnyttämään yhteyden.”

LISÄTIETOJA

Lasse Peltola
lasse.peltola(at)outlook.com
044-0402368

Merja Isokoski                                                                
isokoskim(at)gmail.com
050-5771818

Appu Jasu
appu.jasu(at)gmail.com
050-4004684

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020