ESKO MÄNNIKKÖ - Time Flies 16.5. - 14.9.2014
06.05.2014

E S K O  M Ä N N I K K Ö
Time Flies

Turun taidemuseo 16.5. – 14.9.2014

Tiedotustilaisuus torstaina 15.5.2014 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku). Avajaiset torstaina 15.5. klo 18–20. Taiteilija on paikalla tilaisuuksissa. Tervetuloa!

Jo varhain kansainvälistä mainetta saaneen Esko Männikön (s. 1959) valokuvia nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa laajana retrospektiivisenä kokonaisuutena. Time Flies -näyttely esittelee taiteilijan teoksia neljän vuosikymmenen ajalta. Näyttelyn on kuratoinut Maija Koskinen ja tuottanut Suomen Taideyhdistys ry. Suuren suosion saanut näyttely on ollut aiemmin esillä Helsingin Taidehallissa.

Esko Männikön kiinnostus valokuvaamiseen alkoi varhaisista metsästysretkistä. Eläinten metsästys vaihtuikin sittemmin kuvien metsästykseksi. Männikön läpimurto tapahtui vuonna 1995, jolloin hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Palkintonäyttelyssään hän esitteli pohjoisen aikamiespoikia kuvaavan Naarashauki-sarjan, joka on lähtemättömästi jäänyt monen mieleen. Tämän jälkeen Männiköltä ei ole nähty laajaa yksityisnäyttelyä Suomessa.

Koko uransa ajan Esko Männikkö on suunnannut katseensa arjen tapahtumiin ja yksityiskohtiin pyrkien löytämään kaikesta kauneutta. Sarjallisesti työskentelevä Männikkö lähestyy kohteitaan kunnioittavasti, ja saavutettu luottamus tuo kuviin ainutlaatuisen intiimin tunnelman. Näyttelyn varhaisimmat teokset ovat 1980-luvun alusta Kun aika pysähtyy -sarjasta. Mustavalkokuviin on tallentunut Utajärven Särkijärvellä syrjässä asuvan Määtän perheen elämäntavan sitkeys ja sisukkuus. Uusimmat teokset sarjasta Blues Brothers vievät katsojan puolestaan italialaisille hautausmaille. Männikön kuvissa ajan kuluminen ja sen jättämät jäljet saavat näkyä. Vaikka Männikön kuvakieli on ajan myötä muuttunut ja tuotanto kehittynyt vertauskuvallisemmaksi, kiinnostus arkeen, ulkopuolisuuteen ja marginaalissa olevaan on säilynyt.

Pudasjärvellä syntynyt Esko Männikkö asuu ja työskentelee Oulussa. Männikön teoksia on arvostetuissa kansainvälisissä ja suomalaisissa kokoelmissa. Männikölle on myönnetty mm. merkittävä kansainvälinen valokuvataiteen Deutsche Börse Photography Prize -palkinto (2008).

Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa: la 24.5. klo 14 FT Johanna Frigård kertoo valokuvataiteen suhteesta ajan ulottuvuuksiin erikoisopastuksellaan Time Flies – Valokuvataiteen aika ja la 6.9. klo 14 Esko Männikkö puhuu teoksistaan taiteilijatapaamisella. Näyttelyn teemoihin liittyvä valokuvatyöpaja järjestetään 9.-10.8. klo 12–16 sekä Taiteiden yönä to 14.8. Tarkemmat tiedot tapahtumista löytyvät museon www-sivuilta.

Lisätietoja
amanuenssi Mia Haltia
puh. (02) 2627 096
mia.haltia(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020