EMIL WIKSTRÖM Kiveen kätketty kauneus 24.1.-27.4.2014
14.01.2014

E M I L   W I K S T R Ö M
Kiveen kätketty kauneus


Turun taidemuseossa 24.1. – 27.4.2014

Tiedotustilaisuus torstaina 23.1.2014 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 23.1. klo 18–20. Tervetuloa!


Emil Wikström (1864–1942) tunnetaan erityisesti pronssiin valettujen ja kiveen työstettyjen julkisten monumenttien veistäjänä sekä suomalaiskansallisen kuvaston luojana. Turkulaistaustainen Wikström nousi 1800-luvun lopulla kultakauden suosituimmaksi kuvanveistäjäksi. Taiteilijan syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävässä näyttelyssä keskitytään erityisesti Wikströmin vapaisiin veistoksiin, joissa hän käytti materiaalina pronssin ohella marmoria.

Wikströmin ura nousi lentoon hänen voittaessa Säätytalon julkisivun koristamiseksi järjestetyn kilpailun 1893. Wikströmin realistinen, ammattitaitoinen ja aatteellinen tyyli miellytti erityisesti suomalaiskansallisten aatteiden tukijoita.  Vaatimattomista oloista lähteneessä Wikströmissä yhdistyi suomalainen kansanmies ja Pariisista vaikutteita saanut herrasmiestaiteilija. Hän rakennutti oman erämaa-ateljeensa Visavuoren Hämeeseen. Naimisin mentyään Wikström veisti mielellään muotokuvia vaimostaan Alice Wikströmistä ja heidän kolmesta tyttärestään. Kansallisromantiikkaa ja realismia kannattanut taiteilija tekikin lukuisia romantisoituja nais- ja lapsiveistoksia, jotka tuovat esiin veistäjän herkemmän puolen.

Turussa 1864 syntynyt Wikström aloitti taideopintonsa Turun Piirustuskoulussa ja jatkoi opintojaan Helsingissä, Wienissä ja Pariisissa. Turkuun Wikström teki myös yhden ensimmäisistä julkisista tilaustöistään 1891 (Turun Säästöpankin julkisivun veistokset). Samana vuonna hän oli perustamassa kaupunkiin taideyhdistystä mm. Victor Westerholmin ja Elin Danielsonin kanssa. Vielä pois muutettuaankin hän toimi kaupungin taide-elämän hyväksi Turun Taideyhdistyksen hallituksen ja Turun taidemuseon teosostolautakunnan jäsenenä. Juhlavuonna Wikström ikään kuin palaa hänelle tuttuun ympäristöön. 

Kiveen kätketty kauneus esittelee veistosten lisäksi joukon Wikströmiin liittyviä maalauksia. Samalla nämä Dora Wahlroosin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Albert Edelfeltin teokset kertovat siitä laajasta ja Pariisissa vahvistuneesta taiteilijaverkostosta, jossa Wikström toimi. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Visavuoren museosäätiön kanssa ja se on osa Emil Wikströmin 150-vuotisjuhlavuotta. Näyttelyn teokset ovat Turun taidemuseon kokoelmien lisäksi lainattu julkisista kokoelmista ja yksityishenkilöiltä.

Näyttelyyn liittyy Wikströmin taidetta taustoittavaa oheisohjelmaa. Lauantaina 15.2. klo 14 FT, dosentti Liisa Lindgren valottaa Wikströmin julkista taidetta erikoisopastuksellaan Emil Wikström, muistomerkkien mestari ja lauantaina 8.3. klo 14 Visavuoren museonjohtaja Pälvi Myllylä kertoo kuvanveistäjän rakkaasta Visavuoresta. Talvilomaviikolla 18.–21.2. järjestetään päivittäin draamaopastuksia ja omatoiminen paperiveistostyöpaja ja 13.4. museossa juhlitaan Wikströmin syntymäpäivää. Tarkemmat tiedot ohjelmasta osoitteesta: www.turuntaidemuseo.fi.

Lisätietoja
vs. amanuenssi Helena Kinnunen
puh. (02) 2627 097 tai 050 4003 249
helena.kinnunen(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020