STUDIO Kukka-Maria Rosenlund: Näkymätön jälki 14.3.-27.4.2014
07.03.2014

K U K K A – M A R I A  R O S E N L U N D
Näkymätön jälki

Turun taidemuseo, Studio 14.3. – 27.4.2014

Tiedotustilaisuus torstaina 13.3.2014 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku).
Avajaiset torstaina 13.3. klo 18–20. Taiteilija on läsnä molemmissa tilaisuuksissa.
Tervetuloa!


Vuosittain Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuva opiskelija pitää opinnäytetyönäyttelyn Turun taidemuseon Studiossa. Tänä keväänä Turun taidemuseo valitsi valmistuvista kuvataiteilijoista valokuvaaja Kukka-Maria Rosenlundin (s. 1987).

Näkymätön jälki esittelee 2013–2014 valmistuneita alumiinille pohjustettuja pigmenttivedoksia, joissa Rosenlund purkaa sukunsa tarinaa ja pohtii sodan kokemuksen siirtymistä sukupolvelta toiselle. Hän lähestyy suvun muistoja, perhealbumeista löytyneitä vanhoja valokuvia ja isoäitinsä muistikirjoja kuin tutkimusmateriaalia niitä tarkastellen ja uudelleen kuvaten. Muistoista, vaikenemisesta, menetyksen pelosta ja luopumisesta kertovat kuvat ovat samalla voimakkaan henkilökohtaisia ja yleisesti tunnistettavia. Menneisyys ja nykyisyys elävät niissä rinnakkain aikajanalla, joka on muokannut niin taiteilijan omaa identiteettiä kuin kokonaisia sukupolvia ja kansakuntaa.

”Kuulun kolmanteen sodan jälkeiseen sukupolveen. Tiedostin jo varhain menetyksen mahdollisuuden osana tavallista elämää. Lapsuuden mummolakyläilyillä huomasin, kun puheääni hiljeni ja muuttui vakavaksi. Isovanhempieni sotamuistot pistivät terävästi elämän arvaamattomuudella ja pahuudella. Yritin käsittää sodan pelkoja ja mummun koti-ikävää Karjalaan. Minuun on jäänyt jokin selittämätön haikeus, ehkä koen elämän enemmän menneisyyden kuin läsnä olevan hetken kautta. Perheen alitajunnassa siirtyy eletyn elämän tapahtumia sukupolvelta toiselle. Menneisyys muovaa tahtomattaan, hiljaisuus astuu helposti kynnyksen yli ja jää taloksi.”

”Näkymätön jälki kertoo menetyksen pelosta ja muistoista. Hahmotan menneisyyden aikajanaa valokuvan kautta. Löysin arvoituksen vanhan albumikuvan sisältä, tavallaan sen toiselta puolelta. Muisti sekoittaa totuuden ja harhan. Aika tekee tehtävänsä jättämällä tapahtuman aina vain kauemmaksi. Lopulta kuvasta muodostuu peili, josta katson ainoastaan omaa elämääni suoraan silmiin.”

– Kukka-Maria Rosenlund

Näyttelyä ovat tukeneet Valtion valokuvataidetoimikunta ja Canson Infinity.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 2627 094 tai 050 3568 800
annina.siren(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020