Vielä ehtii! Kevään näyttelyt esillä vielä tämän viikon
22.04.2014


Vielä ehtii tutustua Turusta maailmalle ponnistaneen, kultakauden suosikkikuvanveistäjä Emil Wikströmin (1864–1942) tuotantoon! Kevään ajan Turun taidemuseossa esillä oleva Kiveen kätketty kauneus -näyttely on avoinna vielä tämän viikon aina sunnuntaihin 27.4. saakka.

Wikströmin syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty näyttely piirtää kuvan monitaitoisesta ja uraauurtavasta veistäjästä, jonka käsissä materiaali kuin materiaali taipui sametinpehmeiksi muodoiksi. Suomalaisen kansalliskuvaston ja monien tuttujen monumenttien luojan tuotantoon kuului myös marmoriin veistetty herkempi ja romanttisempi puoli. Kiveen kätketty kauneus esittelee veistosten lisäksi joukon Wikströmiin liittyviä maalauksia. Samalla nämä Dora Wahlroosin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Albert Edelfeltin teokset kertovat siitä laajasta ja Pariisissa vahvistuneesta taiteilijaverkostosta, jossa Wikström toimi. Näyttelyn teokset ovat Turun taidemuseon kokoelmien lisäksi lainattu julkisista kokoelmista ja yksityishenkilöiltä. Yleisön ajatuksia näyttelystä voi lukea täällä.

Myös Studiossa ja Pimiössä vietetään viimeistä näyttelyviikkoa. Tänä keväänä Turun taideakatemiasta valmistuvan Kukka-Maria Rosenlundin valokuvat kertovat muistoista, vaikenemisesta, menetyksen pelosta ja luopumisesta. Menneisyys ja nykyisyys elävät kuvissa rinnakkain aikajanalla, joka on muokannut niin taiteilijan omaa identiteettiä kuin kokonaisia sukupolvia ja kansakuntaa. Tästä tekijästä kuullaan vielä.

Pimiössä voi tutustua vielä viikon suomalaiseen videotaiteeseen. Maija Timosen monisyinen teos Aune, or On Effective Demise perustuu löyhästi 1896 ilmestyneeseen Immi Hellénin tyttökirjaan Aune. Timosen käsissä Aunen mystisen sairauden vertauskuvalliset sävyt syvenevät sen alkaessa heijastella laajempia yhteiskunnallisia ilmiöitä aina talouspoliittisesta niukkuudesta ihmissuhteiden esineellistymiseen.

Emil Wikström – Kiveen kätketty kauneus, Kukka-Maria Rosenlund: Näkymätön jälki ja Maija Timonen: Aune, or On Effective Demise ovat esillä Turun taidemuseossa 27.4.2014 asti.


LISÄTIETOJA
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 262 7094 tai 050 3568 800
annina.siren(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020