PIMIÖ Akram Zaatari: Tomorrow everything will be alright 22.11.2013-5.1.2014
13.11.2013

A K R A M   Z A A T A R I
Tomorrow everything will be alright

Turun taidemuseo, Pimiö 22.11.2013–5.1.2014

Tiedotustilaisuus torstaina 21.11. klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku. Avajaiset torstaina 21.11. klo 18–20. Tervetuloa!

Turun taidemuseon Pimiössä on esitetty tänä vuonna Lähi-idän alueelta kotoisin olevien taiteilijoiden videotaidetta. Vuoden päättää libanonilaisen Akram Zaatarin Tomorrow everything will be alright (2010).

Akram Zaatari on lyyrinen, jopa romanttinen tarinankertoja. Tomorrow everything will be alright kuvaa kahden, vuosia sitten eronneen rakastavaisen käymää keskustelua vanhan kirjoituskoneen kirjaamana. Miesten kohtaaminen paperilla käynnistyy varautuneesti saaden kuitenkin pian toiveikkaampia ja rohkeampia sävyjä. Myös hiljaiset hetket rivien väleissä puhuvat omaa kieltään. Löytävätkö rakastavaiset jälleen toisensa uudessa auringonlaskussa?

Zaatari kuvaa ikonisen rakkaustarinan halusta, rakkaudesta ja sen menettämisestä ilman fyysisiä näyttelijöitä tai heidän ääniään. Teos on kunnianosoitus ranskalaiselle elokuvaohjaaja Éric Rohmerille (1920–2010), hänen tavalleen huomioida arjen pienet yksityiskohdat ja ”etsiä vihreää sädettä jokaisesta auringonlaskusta”. Rohmeria pidetään viimeisenä ranskalaisen elokuvan uuden aallon edustajana ja hänet palkittiin Venetsian elokuvajuhlien Kultaisella leijonalla elokuvastaan Vihreä säde (Le rayon vert, 1986). Vihreä säde viittaa myös Jules Vernen samannimiseen kirjaan, jossa rakastunut nuoripari metsästää tätä mystifioitua vihreää välähdystä, joka näkyy viimeisenä auringon painuessa horisonttiin.

Tomorrow everything will be alright
liikuttaa yksinkertaisilla elementeillään: nostalgisella kirjoituskoneella ja tekstillä, johon jokainen koskaan rakastanut voi samaistua. Teos on myös rakkaudenosoitus kirjallisuudelle ja elokuvalle itselleen, joiden Zaatari on kokenut valaisseen omaa nuoruuttaan. Niiden avulla voimme voittaa yksinäisyyden, kokea yhteyttä toisiin ihmisiin ja kuvitella arkitodellisuudestamme poikkeavaa elämää ja rakkautta toisaalla.

Akram Zaatari (s. 1966) kuuluu kansainvälisen nykytaidekentän kärkinimiin. Hän asuu ja työskentelee Beirutissa ja edusti Libanonia tämän vuoden Venetsian biennaalissa. Välineinään Zaatari käyttää elokuvaa ja valokuvaa ja hänen teoksensa liittyvät usein arabimaailman, etenkin sodanjälkeisen Libanonin visuaalisen historian kokoamiseen, tutkimiseen ja säilyttämiseen. Hän on myös tarkastellut aiemmissa teoksissaan mm. miesten seksuaalisuuden representaatioita ja libanonilaisten homomiesten elämää.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 262 7094 tai 050 3568 800
annina.siren(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
www.sfeir-semler.com/gallery-artists/zaatari/view-work/

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020