MAX WALTER SVANBERG – Outo lintu 17.5.-15.9.2013
07.05.2013

Max Walter Svanberg – Outo lintu
Turun taidemuseossa 17.5.–15.9.2013


Tiedotustilaisuus torstaina 16.5.2013 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 16.5. klo 18–20.
Tervetuloa!


Ruotsin kuvataiteen johtavan surrealistin Max Walter Svanbergin (1912–1994) taide tarjoaa näköalapaikan mielikuvituksen syvimpiin syövereihin, joihin harvalla meistä on muuten pääsyä. Outo lintu -näyttely avaa eteemme kummallisten näkyjen maailman yli seitsemälläkymmenellä teoksella, joista jokainen raottaa ovea tämän omaperäisen surrealistin sielunmaisemaan. Toiset välähdyksistä ovat kuvankauniita, toiset painajaismaisia mutta aina yhtä kiehtovia. Svanbergin sanoin: ”Saavuttaakseen kauneuden äärimmäisen terävyyden täytyy olla kärsimykseen saakka tietoinen katoavaisuuden kauhistuttavasta läsnäolosta”.

Näyttely tutustuttaa Svanbergin elämänvaiheisiin ja hänen surrealisminsa kehitykseen aina uran varhaisvuosista sen viimeisiin vuosikymmeniin. Teokset on lainattu Malmön taidemuseon Max Walter Svanberg -kokoelmasta ja ne esittelevät taiteilijan tuotantoa tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa Suomessa. Svanbergin hallitsemien tekniikoiden ja ilmaisutapojen kirjo on suuri ja ne vaihtelevat piirustuksista maalauksiin ja kollaaseista helmimosaiikkeihin, jopa teatteripuvustuksiin. Hänen kuvamaailmansa runsas koristeellisuus ja eksoottisuus vievät ajatukset milloin afrikkalaiseen ja arabialaiseen estetiikkaan, Bysantin mosaiikkeihin tai Taalainmaan hevosiin mutta taiteen keskiössä on aina Nainen, intohimojen hellä kohde, ikuisesti mystinen hybridi ja pelottavan villi luontokappale, jolle Svanberg antaa mitä merkillisimpiä esiintymismuotoja. Väsymätön oodi Naiselle on lopulta ylistys Svanbergin vaimolle Gunnille, hänen elämänsä ja taiteensa kantavalle voimalle, joka auttoi taiteilijan yli vaikeiden aikojen ja uskoi vahvasti tämän työhön. Gunnin kasvot piirtyvätkin surrealismin ja haavekuvien suodattamina läpi näyttelyn.

Alkuun Svanbergin kovimmat kriitikot kokivat teokset läpeensä etovina, perversseinä ja parfymoituina, hänen ihailijansa taas surrealismin ja mielikuvituksen huipentumina. Kansainvälinen taidemaailma kiinnostui Svanbergistä 1950- ja 1960-luvulla ja hänestä tuli surrealistien, erityisesti André Bretonin suosikki. Breton onkin kuvaillut Svanbergin taiteen löytämistä yhdeksi elämänsä merkityksellisimmistä kohtaamisista. Kansainvälinen huomio johti näyttelyihin ympäri maailmaa ja ylistettyyn Arthur Rimbaud’n runokokoelman kuvitustyöhön, joka herää nyt eloon myös näyttelysalien seinillä. Nämä aistilliset ja runolliset kuvat jättävät katsojan kysymään vielä pitkään itseltään: lintu vai kala?

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Malmön taidemuseon kanssa. Svanbergin maailmaan voi tutustua myös kuraattorikierroksella lauantaina 25.5. klo 14 vanhempi amanuenssi Christian Hoffmannin johdolla. Surrealismin saloihin perehdytään myös lauantaina 31.8. klo 14 John Richardsonin erikoisopastuksella Surrealismista neosurrealismiin.

Lisätietoja:
Annina Sirén, puh. (02) 2627 094, 050 3568800
annina.siren(at)turuntaidemuseo.fi
Christian Hoffmann, puh. (02) 2627 097
christian.hoffmann(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020