Surrealistista menoa taidemuseossa Kuvataiteen päivänä 10.7.
03.07.2013

Surrealistista menoa taidemuseossa Kuvataiteen päivänä 10.7.

Suomen Kuvataiteen päivää vietetään vuosittain Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä 10. heinäkuuta. Turun taidemuseossa päivää vietetään surrealistisissa tunnelmissa Max Walter Svanbergin hengessä.  Koko päivän ajan klo 11–19 museossa toimii avoin ja omatoiminen kollaasityöpaja, jossa museokävijät pääsevät kokeilemaan Max Walter Svanberginkin käyttämää taiteen tekemisen tapaa. Oman kollaasin voi yhdistellä valmiista kuvista leikkaamalla ja liimaamalla tai yhdistää kuviin omaa piirrosta. Kollaasityöpajaan voi osallistua museon pääsylipulla.

Innoitusta kollaaseihinsa voi hakea tutustumalla esillä oleviin näyttelyihin. Ruotsin kuvataiteen johtavan sur-realistin Max Walter Svanbergin (1912–1994) taide tarjoaa näköalapaikan mielikuvituksen syvimpiin syövereihin, joihin harvalla meistä on muuten pääsyä. Outo lintu -näyttely avaa eteemme kummallisten näkyjen maailman. Toiset välähdyksistä ovat kuvankauniita, toiset painajaismaisia mutta aina yhtä kiehtovia. Svanbergin sanoin: ”Saavuttaakseen kauneuden äärimmäisen terävyyden täytyy olla kärsimykseen saakka tietoinen katoavaisuuden kauhistuttavasta läsnäolosta”. Näyttelyyn voi tutustua koko kesän ajan 15.9. asti.

Kootut teokset -kokoelmanäyttely tutkii erilaisia kuvataiteessa kerrottuja tarinoita. Eri tyylilajeihin ja tunnelmiin syvennytään kauhujuttujen, surrealististen unikertomusten ja intohimoisten rakkaustarinoiden myötä. Mukaan mahtuu niin länsimaisen kulttuurin kantatarinoita, historiallisia kertomuksia kuin pelkkää kuvitelmaakin.

Sopivasti nyrjähtänyttä tunnelmaa tarjoilee myös Turun Anikistien Hiekkaa jäätelössä. CHRZU, Antti Laakso & Simo Ruotsalainen, Tommi Juutilainen ja Elli Vuorinen panevat parastaan uusimmilla animaatioillaan. Animaatiot ovat nähtävissä museon ensimmäisen kerroksen aulatilassa aina 15.9. saakka. Vapaa pääsy.

Suomen Kuvataiteen päivää on vietetty vuodesta 2004 lähtien heinäkuun 10. päivänä. Aloitteentekijänä on ollut Suomen Akvarellitaiteen yhdistys. Tavoitteena on saada 10.7. vakiintuneeksi liputuspäiväksi sekä korostaa kuvataiteen merkitystä ja vahvistaa sen arvostusta maamme kulttuurielämässä.

Lisätietoja:
Taidemuseon kassa, puh.  (02) 2627 100
info@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020