Erikoisopastus 31.8. klo 14 John Richardson: Surrealismista neosurrealismiin
26.08.2013

Erikoisopastus:
John Richardson johdattaa surrealismista neosurrealismiin la 31.8. klo 14 Turun taidemuseossa

Ruotsin kuvataiteen oudon linnun Max Walter Svanbergin kiehtovaan maailmaan on voinut tutustua Turun taidemuseossa kesän ajan. Lauantaina 31.8. klo 14 professori John Richardson johdattaa yleisönsä surrealismin saloihin Svanbergin teosten äärellä. Richardson on musiikkitieteen professori Turun yliopistossa ja IIPC:n (International Institute of Popular Culture) johtaja, jonka erityiskiinnostuksen kohteena on surrealismi. Richardson esittelee opastuksellaan surrealismin taustoja ja teemoja Svanbergin teosten kautta. Hän kertoo myös surrealistisen kuvataiteen suhteesta kirjallisuuteen, elokuvaan ja musiikkiin sekä pohtii, miksi surrealismi ja neosurrealismi ovat edelleen relevantteja ja suosittuja taiteen suuntauksia. Opastus kestää noin tunnin ja sille voi osallistua museon pääsylipulla.

Outo lintu -näyttely esittelee Max Walter Svanbergin (1912–1994) surrealismin kehitystä aina uran varhaisvuosista sen viimeisiin vuosikymmeniin. Ruotsin johtavaksi surrealistiksi nousseen taiteilijan tekniikoiden ja ilmaisutapojen kirjo on suuri ja ne vaihtelevat piirustuksista maalauksiin ja kollaaseista helmimosaiikkeihin, jopa teatteripuvustuksiin. Kuvamaailman runsas koristeellisuus ja eksoottisuus vievät ajatukset milloin afrikkalaiseen ja arabialaiseen estetiikkaan, Bysantin mosaiikkeihin tai Taalainmaan hevosiin mutta taiteen keskiössä on aina Nainen, intohimojen hellä kohde, ikuisesti mystinen hybridi ja pelottavan villi luontokappale, jolle Svanberg antaa mitä merkillisimpiä esiintymismuotoja. Svanbergin surrealismi sai jo omana aikanaan ihailijoita ympäri maailmaa ja tyylisuunnan isä, André Breton nimesi Svanbergin taiteen löytämisen yhdeksi elämänsä merkityksellisimmäksi kohtaamiseksi.

Näyttely on ensimmäinen Suomessa nähty laaja katsaus Svanbergin tuotantoon. Max Walter Svanberg – Outo lintu on esillä Turun taidemuseossa 15.9. saakka.

Lisätietoja:
Elina Battarbee
puh. (02) 2627 089, 050 400 3248
elina.battarbee(at)turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020