Keskusteluoppaat opastavat Turun taidemuseossa kansainvälisenä museopäivänä 18.5.
13.05.2013

Keskusteluoppaat opastavat Turun taidemuseossa kansainvälisenä museopäivänä 18.5.

Kansainvälisenä museopäivänä lauantaina 18.5. Turun taidemuseon näyttelyihin voi tutustua keskusteluoppaiden seurassa klo 14–16. Oppaat tarjoavat näkökulmia ja taustatietoja 17.5. avautuvassa Max Walter Svanberg - Outo lintu -näyttelyssä sekä museon kokoelmia esittelevässä Kootut teokset -näyttelyssä. Keskusteluopastuksen ideana on synnyttää keskustelua, kysymyksiä ja vastauksia vapaasti valituista teoksista tai näyttelyyn liittyvistä aihepiireistä. Opastuksen kesto ja aiheet riippuvat keskustelijoista itsestään. Keskusteluopastuksiin voi osallistua museon pääsylipulla.

Kansainvälinen museopäivä on osa tällä viikolla vietettävän museoviikon ohjelmaa. Museoviikon teema Yhdessä museoon tuo esiin museoiden yhteisöllistä merkitystä paikkoina, joissa tavataan ystäviä ja perheenjäseniä. Museoviikon koko ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.museoviikko.fi/museoviikko.

Ruotsin kuvataiteen johtavan surrealistin Max Walter Svanbergin (1912–1994) taide tarjoaa näköalapaikan mielikuvituksen syvimpiin syövereihin, joihin harvalla meistä on muuten pääsyä. Outo lintu -näyttely avaa eteemme kummallisten näkyjen maailman yli seitsemälläkymmenellä teoksella, joista jokainen raottaa ovea tämän omaperäisen surrealistin sielunmaisemaan. Toiset välähdyksistä ovat kuvankauniita, toiset painajaismaisia mutta aina yhtä kiehtovia. Svanbergin sanoin: ”Saavuttaakseen kauneuden äärimmäisen terävyyden täytyy olla kärsimykseen saakka tietoinen katoavaisuuden kauhistuttavasta läsnäolosta”. Näyttelyyn voi tutustua koko kesän ajan 17.5.–15.9.

Kootut teokset -kokoelmanäyttely lähestyy tarinallisuutta neljän teeman kautta. Liikkeelle lähdetään länsimaisen kulttuurin kantatarinoista, raamatullisista ja mytologisista aiheista. Näyttely kysyy, miten maailma sai alkunsa ja keitä me olemme? Myös historia on jatkumo muuttuvia ja uudelleenkerrottuja tarinoita mutta kenen tarinoita kerromme ja kenen näkökulmasta? Tarinoiden eri tyylilajeihin syvennytään kauhujuttujen, surrealististen unikertomusten ja intohimoisten rakkaustarinoiden myötä. Viimeinen kurkistus tehdään satu- ja fantasiahahmojen ja kirjallisuudesta tuttujen henkilöiden maailmaan. Millaisiin uusiin seikkailuihin ovat enkelit, pirut ja metsänhenget, Don Quijote, Lolita tai Punahilkka tällä kertaa joutuneet?

Museopäivänä taidemuseossa on esillä myös Turun Anikistien uunituoreita animaatioita. Sopivasti nyrjähtäneestä tunnelmasta vastaavat CHRZU, Antti Laakso & Simo Ruotsalainen, Tommi Juutilainen ja Elli Vuorinen otsikolla Hiekkaa jäätelössä. Animaatiot ovat nähtävissä museon ensimmäisen kerroksen aulatilassa aina 15.9. saakka.

Lisätietoja:
Elina Battarbee
(02) 2627 089, 050 400 3248
elina.battarbee(at)turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020