Victor Westerholmin Lehmiä koivumetsässä -teoksen kehys konservoitu
05.09.2011

Tiedotustilaisuus tiistaina 14.12.2010 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku
Konservaattori Satu Rantala on paikalla tiedotustilaisuudessa
Tervetuloa!


Konservaattori Satu Rantala on konservoinut Victor Westerholmin maalauksen Lehmiä koivumetsässä (1886) kehyksen opinnäytetyönään Metropolia Ammattikorkeakoulussa Vantaalla keväällä 2010. Kehys on seurannut Westerholmin teosta jo yli sata vuotta. Maalaus on Turun taidemuseon keskeisiä teoksia ja myös kehys kuuluu museon kokoelman arvokkaimpiin. Kehys onkin runsaine koristeluineen erityinen ja komea taidekäsityön mestarinäyte. Teos on ensimmäistä kertaa esillä konservoinnin jälkeen Crème de la Crème – Mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta -näyttelyssä.

Satu Rantalan mukaan maalauksen kehys on todennäköisesti alkuperäinen ja tehty luultavimmin Saksan Düsseldorfissa teoksen valmistumisen aikoihin. Kehys edustaa kertaustyyliä, ja sen koristelussa on yhdistelty klassismin muotoaiheita harjan plastiseen hedelmä- ja kasvilistaan. Kehyksen puurunko ja koristemassalistat on valmistettu ja koottu kokonaisuudeksi käsityönä, ja pintakäsittelyillä toteutettu matta–kiiltävä -rytmi osoittaa harkittua suunnittelua.

Ennen konservointia kehyksen kookas hedelmä- ja kasviaiheinen koristelista oli monin paikoin irti ja koristeen kiiltokullattuja hedelmiä peitti pronssimaali, joka oli tummunut ruskeaksi. Pintojen tarkkaan harkittu kiiltoasteiden rytmi – mattakulta, matta metallointi ja kiiltokulta – oli hämärtynyt.

Tärkeimmät konservointitoimenpiteet olivat siten kehyksen puhdistus, irtoavien massakoristeiden kiinnitys, pronssimaalin poisto kiiltokultausten päältä ja retusointi. Kiiltokullattujen hedelmäkoristeiden retusointi toteutettiin kiinnittämällä kultalehteä ainoastaan vauriokohtiin modernilla kiinnitysaineella, jonka saa poistettua pinnalta alkuperäistä kultausta vahingoittamatta.

Konservointityön lähtökohdat syntyivät määrittelemällä ensin kehyksen arvot, joista tärkeimpiä olivat käyttöarvo, esteettinen arvo ja tutkimusarvo. Konservointityön tuloksena kehykseen liitetyt arvot saatiin säilymään ja vahvistumaan: tutkimusarvo on ennallaan, sillä lisätyt materiaalit ovat tunnistettavissa alkuperäisistä, kehys on turvallinen käyttää ja se on saanut takaisin tärkeimmän koriste-elementtinsä loiston.

Lisätietoja:
Christian Hoffmann, puh. (02) 2627 097, christian.hoffmann@turuntaidemuseo.fi
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020