Crème de la Crème - Mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta 14.12.2010–3.2.2013
04.07.2012

Crème de la Crème – Mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta

Turun taidemuseossa 14.12.2010–3.2.2013


Crème de la Crème esittelee Suomen taiteen kultakauden (n. 1880–1910) kerman, mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta. Museon yläkerran täyttää yli sata tunnetuinta ja toivotuinta kokoelmaklassikkoa. Samalla näyttely rohkaisee pohtimaan, mikä oikeastaan on mestariteos ja miten klassikot syntyvät.

Näyttely purkaa mestariteos-käsitettä yleisellä tasolla mutta mukana on myös tapauskohtaisia kertomuksia taiteilijoista ja heidän teoksistaan. Mestarillisia aiheita tutkitaan niin historiamaalauksen, muotokuvan, maiseman kuin kansankuvauksenkin lajityypeissä. Näyttely valottaa myös museoiden roolia mestariteosten ja mestariteosajattelun synnyttäjänä. Mitkä teokset valitaan kokoelmaan, mitkä päätyvät esille näyttelyihin, mitkä varastoon? Entä mitkä teokset kohoavat tähdiksi, joiden kautta kokoelma saa kasvot? Ajan myötä arvostuksissa ja makunormeissa tapahtuu toisaalta myös muutoksia, joten osa klassikoista unohtuu ja uusia syntyy tilalle. Myös taidehistoriaa tulkitaan ja kirjoitetaan uudelleen, eikä vähiten taiteilijamyyttien osalta.

Näyttely tarkastelee taiteilijapersoonallisuuden vaikutusta teosten tulkintaan ja arvostukseen Akseli Gallen-Kallelan elämän ja taiteilijuuden kautta. Toisena, kokoelman kannalta keskeisenä taiteilijana valokeilaan asettuu suomalaisen maisemamaalauksen kehittäjä Victor Westerholm. Ensimmäisenä Turun taidemuseon johtajana juuri hänellä oli ratkaiseva rooli siinä, mistä kultakauden teoksista tuli osa museon kokoelmaa ja ”meidän kuviamme”. Gallen-Kallelan ja Westerholmin rinnalla klassikkokattaukseen kuuluvat mm. Albert Edelfelt, Gunnar Berndtson, Fanny Churberg, Elin Danielson-Gambogi, Pekka Halonen, Eero Järnefelt ja Hugo Simberg. Loppukesän 2012 aikana ripustusta uusitaan osittain ja joukkoon liittyy tunnettuja naismaalareita, kuten Ellen Thesleff, Ada Thilén ja Venny Soldan-Brofelt. Myös kuvanveisto on saanut näyttävän estradin museon yläaulassa, joka on nyt palautettu alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa veistoshalliksi.

Kesän 2012 aikana näyttelyyn voi tutustua myös Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. klo 17.30 pidettävällä erikoisopastuksella. Taiteilijattaret Elin, Fanny, Dora ja Helene valottaa kultakauden keskeisten naismaalareiden Elin Danielson-Gambogin, Fanny Churbergin, Dora Wahlroosin ja Helene Schjerfbeckin elämää. Millaisia olivat ensimmäiseen ammatillisten naistaiteilijoiden sukupolveen kuuluneiden naisten kohtalot, elämän ehdot ja haasteet, heidän tiensä taiteeseen ja taiteessa? Erikoisopastus on kaikille avoin ja sille voi osallistua museon pääsylipulla.

Lisätietoja:
Christian Hoffmann, puh. (02) 2627 097
christian.hoffmann(at)turuntaidemuseo.fi
Annina Sirén, puh. (02) 2627 088
annina.siren(at)turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020