Mäntän medicit -näyttelyn erikoisopastusten sarja alkaa
25.09.2012

Mäntän medicit -näyttelyn erikoisopastusten sarja alkaa Turun taidemuseossa

Mänttäläisen Serlachiuksen teollisuussuvun rakkaus taiteeseen synnytti yhden maamme vaikuttavimmista taidekokoelmista. Mäntän medicit – Kultakauden klassikoita Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta -näyttely tarjoaa tänä syksynä tilaisuuden nauttia lähes sadasta Suomen taiteen kultakauden klassikoista Turun taidemuseossa. Samalla se piirtää muotokuvan itse kokoelmasta ja mesenaateista sen takana.

Erikoisopastusten sarjan aloittaa la 29.9. klo 14 dosentti Susanna Petterson aiheella Taiteen keräily Suomessa – Intohimoa, uskallusta ja kulttuuritahtoa. Petterson on tutkinut suomalaisia taidekokoelmia ja niiden keräilijöitä sekä väitöskirjassaan että teoksessaan Lumoutuneet, joka käsittelee taiteen keräilyn lähtökohtia 1800-luvun Suomessa. Nykyisin hän toimii Alvar Aalto -museon johtajana.

Seuraavalla opastuksella la 20.10. klo 14 tutustutaan muotokuvien saloihin taiteentutkija, FT Tutta Palinin johdatuksella. Palin tunnetaan useista muotokuvaan liittyvistä tutkimuksistaan, mm. Oireileva miljöömuotokuva ja Modernin muotokuvan merkit.

Sarjan päättää la 24.11. klo 14 FT Teemu Keskisarja värikkäällä kertomuksella G. A. Serlachiuksesta, kultakauden tuittupäisestä mesenaatista. Keskisarja toimii Suomen ja Pohjoismaiden historian dosenttina Helsingin yliopistossa ja on kirjoittanut mukaansatempaavan ja uskaliaan, erilaisen elämänkerran kauppaneuvos G. A. Serlachiuksen elämästä ja afääreistä. Vihreän kullan kirous palkittiin mm. 2010 vuoden historiateokseksi ja Keskisarja on saanut useita muitakin tunnustuksia tietokirjoistaan.

Näyttely Mäntän medicit – Kultakauden klassikoita Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta on toteutettu yhteistyössä Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kanssa. Näyttely on avoinna Turun taidemuseossa 6.1.2013 asti.

Lisätietoja:
amanuenssi Annina Sirén
puh. (02) 2627 088, 050 3568 800
annina.siren(at)turuntaidemuseo.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020