Turun taidemuseo Turun Taide- ja Antiikkimessuilla
09.03.2010

Suvereeni-lavalla Marie Sofie Lundström ja Kari-Paavo Kokki

Christian Hoffmannin vieraina

Lauantaina 20.3. Turun Taide- ja Antiikkimessujen A-hallin ohjelmalavalla Suvereeni Åbo Akademin taidehistorian laitoksen lehtori, FT Marie-Sofie Lundström ja Turun taidemuseon amanuenssi Christian Hoffmann keskustelevat klo 13 alkaen kuvataiteilija Hugo Backmanssonista ja suomalaisesta orientalismista. Hugo Backmanssonin teoksia on esillä Turun taidemuseon kokoelmanäyttelyssä Tämä matka!

Osa suomalaistaiteilijoista sai kipinän arabialaiseen kulttuuriin 1800-luvun Pariisissa, jossa orientalismina tunnettu suuntaus oli taidepiirien suosiossa. Suomalaisten taiteilijoiden matkat suuntautuivat ensi alkuun Espanjaan, vanhojen maurilaisten muistomerkkien äärelle, sitten Gibraltarin salmen vastarannalla sijaitsevaan Pohjois-Afrikkaan. Turkulaistaustainen, sekä taide- että sotilaskoulutuksen saanut Hugo Backmansson (1860–1953) kävi Pohjois-Afrikassa ensimmäisen kerran 1898 ja teki maalausmatkoja sinne liki puolen vuosisadan ajan. Marie-Sofie Lundström on tutkinut väitöskirjassaan suomalaisten taiteilijoiden matkoja Espanjaan 1800-luvulla ja on kirjoittanut myös Backmanssonista.

Christian Hoffmann keskustelee klo 14.30 alkaen Suvereeni-lavalla Heinolan kaupunginmuseon johtajan Kari Paavo Kokin kanssa siitä, millainen oikeustieteen tohtori Henry Lönnfors oli keräilijänä. Vaasalaissyntyinen Henry Lönnfors (1939–2004) teki elämäntyönsä pääosin Turussa, Åbo Akade-missa. Hän oli yhteiskunnallisesti valveutunut ja toimi monissa luottamustehtävissä, mm. Turun Taideyhdistyksen hallituksen pitkäaikaisena jäsenenä ja rahastonhoitajana. Hän testamenttasi korkeatasoisen mi-niatyyrikokoelmansa Turun taidemuseolle. Kari-Paavo Kokki oli Henry Lönnforsin pitkäaikainen ystävä.

Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma koostuu 57 teoksesta. Niistä valtaosa on muotokuvia. Miniatyyrit ovat pääosin ruotsalaisia ja ranskalaisia ja peräi-sin 1700-luvun lopulta ja 1800-luvun alusta. Ajanjaksoa pidetään miniatyyrimaalauksen kulta-aikana. Miniatyyrikokoelma on parhaillaan en-simmäistä kertaa esillä Turun taidemuseossa. Näyttely päättyy 28.11.2010.

Turun taidemuseon messuosastolta (A69) on saatavissa Henry Lönnforsin mi-niatyyrikokoelmaa esittelevä tuore julkaisu. Suomen- ja ruotsinkielisten artikkeleiden lisäksi kirjassa on englanninkielinen tiivistelmä ja se esittelee kaikki kokoelman miniatyyrit teostietoineen värikuvina. Julkaisuun ovat kirjoittaneet Kari-Paavo Kokin ja Christian Hoffmannin lisäksi Suomen kansallismuseon tutkija Satu Frondelius ja Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Reetta Kuojärvi-Närhi.

Ohjelmalavan keskustelut ovat suomenkielisiä, mutta yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä myös ruotsiksi.

Turun taidemuseon Turun Taide- ja Antiikkimessuilla

Turun messukeskus, Messukentänkatu 9–13, Turku
Avoinna: 20.–21.3.2010. klo 10–17
osasto: A69

A-hallin ohjelmalava Suvereeni la 20.3.

klo 13 Tämä matka! Hugo Backmansson ja suomalainen orientalismi
FT Marie-Sofie Lundström, Åbo Akademi, taidehistorian laitos ja
Turun taidemuseon amanuenssi Christian Hoffmann
klo 14.30 Henry Lönnfors keräilijänä
Heinolan kaupunginmuseon johtaja Kari-Paavo Kokki ja
Turun taidemuseon amanuenssi Christian Hoffmann

Lisätietoja ja arvostelukappaleita julkaisusta:

amanuenssi Christian Hoffmann, puh (02) 262 7097, christian.hoffmann(at)turuntaidemuseo.fi tai
amanuenssi Jenny Nybom puh 050 400 3248, jenny.nybom(at)turuntaidemuseo.fi
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020