STUDIO: Noora ja Kimmo Schroderus 1.6.–2.9.2012
21.05.2012

Noora ja Kimmo Schroderus: Maailma

Turun taidemuseon Studiossa 1.6.–2.9.2012


Tiedotustilaisuus torstaina 31.5.2012 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Taiteilijat ovat läsnä tiedotustilaisuudessa. Tervetuloa!


Kuvanveistäjäpariskunta Noora Schroderus (s. 1982) ja Kimmo Schroderus (s. 1970) ovat vuodesta 2009 lähtien valmistelleet yhteisteostaan Maailma, joka nähdään kesällä Turun taidemuseon Studiossa. Maailma-teoksen luonteeseen kuuluu olennaisena osana näyttelykiertue, jonka aikana teos muunnetaan jokaista näyttelypaikkaa varten omaksi kokonaisuudekseen. Aiemmin Maailma on nähty Jyväskylän ja Kuopion taidemuseoissa. Syksyllä 2012 se tulee olemaan esillä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä sekä 2013 Norrtäljen taidehallissa Ruotsissa.

Turun taidemuseon Studiossa rautatiesiltoja muistuttavien rakenteiden päällä lepää kiiltävä tieverkosto, joka vie uhkaavasta vuoristomaisemasta pahoin palaneelle katastrofialueelle ja kaupungista syrjäseudulle. Myllerryksen keskellä katsojaa vastaan tulee synkkiä kohtauksia, mahdottomuuksia, mutta myös iloja. Maailmasta löytyy kasa muodoiltaan vinksahtaneita autoja, villinä loikkivia eläimiä ja pronssisia ihmishahmoja, joiden silmät kiiluvat. Teokseen heijastuu näyttelykokonaisuudessa myös varjo, sillä Turun taidemuseon korkeassa Studio-tilassa Maailman yläpuolella leijuu Kimmo Schroderuksen kookas veistos Tumma Pilvi (2004).

Autot ja autoilu ovat Noora ja Kimmo Schroderukselle sekä olennainen osa kuvanveistäjän elämäntapaa että rakas harrastus. Kimmon ajaessa Noora tallentaa kamerallaan ohikiitäviä maisemia. Näin nähtyihin paikkoihin ja koettuihin tunnelmiin on helppo palata. Myös Maailmaan liittyvä suunnittelutyö on tehty lähes kokonaisuudessaan pitkien taiteilijaresidensseihin suuntautuneiden automatkojen aikana. Nordisk kunstnarsenter Dalsåsen Norjassa tarjosi työskentelyrauhan ja hyvien puuntyöstölaitteiden lisäksi vuoristoisia ja metsäisiä maisemia kaukana kaupunkien vilinästä. Jenny ja Antti Wihurin rahaston residenssissä Rovaniemellä taiteilijat keskittyivät lujitemuovityöskentelyyn ja veistoksen yksityiskohtien työstämiseen.  

Maailman raaka-aineina kuvanveistäjät ovat käyttäneet hitsattuja teräsosia, valettuja alumiini- ja pronssiosia, lujitemuovikappaleita, kipsivaluja ja puusta veistettyjä kappaleita. Työskentelyprosessiin on kuulunut olennaisena osana jatkuva materiaali- ja muotokokeilujen tekeminen. Maailma on toteutettu mittakaavassa 1:18. Työskentely pienoismittakaavassa on Nooralle tuttua hänen aikaisemmista teoksistaan. Kimmo taas on hyödyntänyt vastaavia mittakaavoja suurikokoisten veistostensa pienoismalleissa.

Maailma on eräänlainen pienoismalli elämästä, johon täytyy syventyä löytääkseen sen kutkuttava monimuotoisuus. Peilaava tieverkosto voi antaa katsojan kiihtyvällä vauhdilla ohittaa äkilliset tilanteet ja katastrofit, mutta väistämättä matka jatkuu ja pysähdys tulee jossakin vaiheessa. Katsoja määrää tahdin ja tarinan.

TAITEILIJATAPAAMINEN: Lauantaina 18.8.2012 klo 14 alkaen Noora ja Kimmo Schroderus esittelevät yleisölle näyttelyään Maailma ja kertovat taiteellisesta työskentelystään Turun taidemuseon Studiossa.

TULOSSA STUDIOON:
Stiina Saaristo 14.9.–4.11.2012

Lisätietoja: amanuenssi Jenny Nybom
puh. (02) 262 7094 tai 050 400 3248
jenny.nybom(at)turuntaidemuseo.fi
www.schroderus.info

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020