Dominique Gonzalez-Foerster & Tristan Bera: Belle comme le jour
5.6.–20.9.2015

Kesällä Turun taidemuseon Pimiössä nähdään ranskalaisten Dominique Gonzalez-Foersterin ja Tristan Beran 13-minuuttinen lyhytelokuva Belle comme le jour (2012). Auteur-ohjaajille kumartava teos ottaa lähtökohdakseen Luis Buñuelin Päiväperhon (1967) ja Manoel Olivieiran filmin Belle toujours (2006) esitellen elokuvien päähenkilön, Séverinen, ennen kun hänestä tulee Pierren vaimo ja bordellissa työskentelevä ”päiväperho”.

Viileän elegantissa, elokuvallisia viitteitä tihkuvassa tulkinnassa Catherine Deneuvea muistuttava nuori nainen asuu Hôtel Reginassa ja vierailee Louvressa päätyen häiritsevään keskusteluun tuntemattoman miehen kanssa. Miehen kertoma tarina munkista ja koirasta vaikuttaa Séverineen ja sysää hänet kohti viettelystä, nautintoa ja obsessiota - sekä niistä seuraavaa rangaistusta. Teos on tutkimus tiedostamattomista mielihaluista, masokismista ja alistumisesta mutta sen voi nähdä myös intohimoisen elokuvaharrastajan keinona jäljitellä elokuvaa omassa elämässään. Belle comme le jour leikittelee ajatuksella saattaa viimein valkokankaalla yhteen rakastavaiset Catherine Deneuve ja Marcello Mastroianni sekä elokuvalliseen kerrontaan syvästi vaikuttaneet Alfred Hitchcock, Brian de Palma, François Truffaut ja Roman Polanski.

Museum people are smart, they are pretty, they are nervous too (from Vertigo to Stendhal syndrome)
Tristan Bera esittelee elokuvien (mm. Alfred Hitchcockin Vertigo, Woody Allenin Manhattan) museokohtauksia ja kertoo Louvressa kuvatun Belle comme le jourin elokuvallisista vaikutteista tiistaina 2.6. klo 16 Turun pääkirjaston Studiossa (Linnankatu 2). Tilaisuus on englanninkielinen ja avoin kaikille kiinnostuneille. Vapaa pääsy. Lue lisää

www.facebook.com/events

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019