ANIMOI: Turun Anikistit
ANIMOI Turun Anikistit: Tommi Juutilainen, Niina Suominen ja Taru Varpumaa
8.4.–29.5.2011

Animoi-näyttelysarja jatkuu Turun taidemuseossa esittelemällä Turun Anikistien uusimpia animaatioita. Pimiössä nähdään Tommi Juutilaisen teos Rinnastus (2011, 2:25 min.), Niina Suomisen Kutsun itseäni terveeksi (2010, 4:20 min) ja Taru Varpumaan animaatio Edith (2010, 5:39 min). Kaikkien kolmen taiteilijan teoksia on esitetty ja palkittu elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa. Edith ja Kutsun itseäni terveeksi nähtiin Tampereen elokuvafestivaaleilla maaliskuussa. Näistä jälkimmäinen voitti juuri ensimmäisen palkinnon Vidéoformes-festivaalilla Ranskan Clermont-Ferrandissa.  

Tommi Juutilaisen (s. 1972, valmistui Turun Taideakatemiasta 2004) animaatio Rinnastus saa ensiesityksensä Pimiössä. Kuten animaatiot lähes aina, teos on monivuotisen valmistelun tulos. Tällä kertaa prosessi alkoi äänestä, jota muokattiin toiseen animaatioon. Lopputulos ei silloin tyydyttänyt taiteilijaa ja hän totesi äänen käyttökelvottomaksi. Painiminen kuvan ja äänen välisen suhteen kanssa johti Juutilaisen kehittämään kuvitusta hylätylle äänelle. Hän halusi selvittää, miten ääneen voisi yhdistää kuvaa, joka ei luonnostaan kuulu siihen. Voisiko kokonaisuudesta saada silti loogisen? Niinpä eroottinen ääni rinnastuu nyt uudessa teoksessa kuviin labyrinttimaisessa kaupungissa lenkkeilevästä Hermann Göringistä (1893–1946). Mielikuva juoksevasta Göringistä on jo pitkään seurannut Juutilaista samalla tavalla kuin joku melodia soi päässä. Alun perin taistelulentäjänä ansioitunut Göring kuului natsi-Saksan korkeimpaan johtoon.

Niina Suominen (s. 1973, valmistui Turun Taideakatemiasta 2004) on kuvittanut Teemu Hirvilammin ja Ari Taskisen runomusiikin Kutsun itseäni terveeksi (Asfalttia ja ruohoa, Sammakko 2001). Suominen toteutti animaation kollaasinomaisesti. Teoksessa filmi on näkyvästi esillä materiaalina. Sattumanvaraisestikin käsitellyn filmin kauniin abstraktit kuvat vaihtelevat herkkien piirrosten kanssa. Toisinaan näkyy tai välähtää mustavalkoisia kuvia metsästä, kuolleista eläimistä tai ihmisten rakentamasta sillasta. Hirvilammin kutsuessa itseään terveeksi ja uljaaksi raunioksi, paljastuu niin ihmisen kuin luonnonkin hauraus mutta myös mahti. Ihmisen toiminta vaikuttaa koko ympäristöön – linnut ovat mykkiä ja avaruuskin täynnä romua. Teoksessa runomusiikin ja Suomisen luoman visuaalisesti älykkään kuvakielen rytmi sulautuvat taiturimaiseksi kokonaisuudeksi.   

Taru Varpumaa (s. 1975, valmistui Turun Taideakatemiasta 2008) on koulutukseltaan sekä kuvataiteilija että animaatioelokuvaohjaaja. Edith on Varpumaan ensimmäinen oma animaatio Turun Taideakatemian opintojen jälkeen. Edith alkaa iloisissa ja kepeissä tunnelmissa. Kotipihan ruusujen kukkiessa pieni tyttö hyppelee, nauraa ja puhaltaa voikukan siemenet lentoon. Sisällä punaisessa talossa istuva mummo ottaa lapsen iloisena syliinsä. Samalla hänen kädessään oleva kahvikuppi tipahtaa ja särkyy. Edith palaa muistoissaan nuoruuteensa. Musiikki siivittää rakkaita ja lämpimiä muistoja, jotka katkeavat usein sodan aiheuttamiin surullisiin tunnelmiin. Taru Varpumaa kertoo piirrosanimaatiossaan koskettavan tarinan dementoituneesta naisesta, joka on laitoshoidossa. Edithin mielessä menneen ajan tapahtumat ja nykyhetki sekoittuvat omaksi todellisuudekseen. 

Kolme Turun Taideakatemiasta animaatioon erikoistunutta opiskelijaa, heidän joukossaan Niina Suominen ja Tommi Juutilainen, perusti valmistuttuaan Turun Anikistit ry:n vuonna 2005 turvatakseen ammatissaan toimimisen Varsinais-Suomessa. Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 12 Turun Taideakatemiasta valmistunutta animaatioalan ammattilaista. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on mahdollistaa ei-kaupallisten animaatioiden toteuttaminen. Turun Anikisteilla on yhteinen työtila Turun keskustassa.

Ohjelma_logo_pallossa_Black_PIENIN.jpg


Viralliseen Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan kuuluva Animoi-näyttelysarja nostaa esiin animaatiota nykytaidemuotona ja tarkastelee animaation ja kuvataiteen rajoja. Animoi on Turun taidemuseon, Porin taidemuseon ja Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian animaatiokoulutuksen yhteistyöhanke.

 

Turun Anikistit

Katso lisää Anikisteista YouTubessa


10 kysymystä Taru Varpumaalle:


1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
Aluksi satunnainen asia alkaa kaihertaa mieltä tai jokin visuaalinen kuva ei jätä rauhaan. Ajan kuluessa visualisoinnit ja ajatukset konkretisoituvat kokonaisuudeksi, mutta vasta itse tekoprosessissa animaatio hakee lopullisen muotonsa.

2. Mihin tämän näyttelyn teoksen/teosten aiheet liittyvät?
Pohdin dementoituneen vanhuksen sielunelämää laitosoloissa.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?
Pyrin tekemään näkyväksi ihmisiä, jotka helposti jäävät yhteiskunnallista huomiota vaille. Olen kiinnostunut hankalissa elämäntilanteissa ja erilaisessa ymmärryksen tilassa olevien ihmisten tavoista kokea heitä ympäröivä maailma.

4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?
Tämä on toinen elokuvani edellä mainitulla teemalla.

5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?

Piirros- ja 2D-tietokoneanimaatiolla

6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?

Kyllä, mutta käytän myös muitakin.

7. Mikä merkitys animaatiolla on työskentelyllesi?

Animaation tekemiseen on syntynyt viha-rakkaussuhde:
Tekniikkana animaatio on hermojaraastavan aikaavievä, mutta
taiteenaloja yhdistävänä taidemuotona se on erittäin ilmaisuvoimainen tapa tuoda esille tarinoita, ajatuksia ja tunnetiloja.

8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?
On hienoa saada teos esille arvostettuun kulttuuri-instanssiin.

9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?

Kuvataiteilijana erityisesti kuvataide, mutta monien eri kytköksien myötä myös esittävä taide.

10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Jatkan elokuva- ja kuvataiteen parissa, teen kuvituksia
ja ohjaan taidepajoja.

 

10 kysymystä Tommi Juutilaiselle:

 

1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
Usein ensin on joku "syy" tai"tekosyy", joku tietty hanke tai näyttely, tms.
Tämän puitteissa yritän keksiä jonkinlaisen idean, joka tuntuisi kiinnostavalta suhteessa omaan tekemiseen.Tämä idea sitten toteutetaan enemmän tai vähemmän kirjaimellisesti määrätietoisuuden ja kaootisuuden rajoilla tasapainoilevan tekoprosessin kautta.

2. Mihin tämän näyttelyn teoksen/teosten aiheet liittyvät?

Aiheina ovat satunnaisuus ja sukupuoliroolit.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?

Ne ovat osa elämää.

4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?
Enemmän tai vähemmän, olen.

5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?

Piirrosanimaationa.

6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?

Koko lailla. Olen harjoittanut maalaamista ja kuvanveistoa ja tästä kenties on seurannut pyrkimys tehdä piirrosanimaatiota niin, että varsinaist ääriviivat saisi enemmän tai vähemmän poistettua. Ilmaisu korostaisi ememmänkin muotoa ja tilaa, tätä kautta tavoittaen jonkinlaisen illuusion fyysisestä olemassaolosta.

7. Mikä merkitys animaatiolla on työskentelyllesi?

Viime vuosina olen tehnyt teoksia lähinnä animaatioina. Tämä ehkä siksi, että animaatio on niin vaikea ja työläs tekomuoto, että se jo siksi on mielenkiintoinen. Osittain ajautumisessa animaation taikapiiriin on luultavasti kyse silkasta sattumasta.

8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?
Minusta näyttely Turun taidemuseossa on oikein mielenkiintoinen, animaation tekeminen kuitenkin on niin hidasta ja yksinäistä nysväämistä, että kaikenlaiset tapahtumat ovat tervetulleita. Muutenkin olisi mielenkiintoista pystyä irrottamaan animaatio tekemistään elokuvallisista, narratiivisesta puitteesta ja lähestyä enemmän taideteoksen muotoa.

9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?
Olen tehnyt mm. maalauksia, veistoksia ja sarjakuvia.

10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Koettaa pitää itsensä ihmisenä ja vaikka vähän kasvaakin siinä roolissa. Aina väliin tehdä jotain taideproggiksia. Sillä saralla lähinnä seuraavaksi olisi Turun anikistien projisointianimaatio, joka osa Kulttuuripääkaupunkivuoden Pimeyden sävyt- hanketta


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020