Pauno Pohjolainen
Alakerta
11.6.–12.9.2010
Turun taidemuseo järjestää suomalaisen kuvanveiston kärkinimiin kuuluvan Pauno Pohjolaisen (s. 1949) retrospektiivisen näyttelyn 11.6.–12.9.2010. Syksyllä 2010 näyttely on esillä Kuopion taidemuseossa, taiteilijan kotikaupungissa.  

Pauno Pohjolaisen ensiesiintyminen taiteilijana tapahtui vuonna 1974 Helsingissä Nuorten näyttelyssä. Hän nousi suomalaisen taidemaailman tietoisuuteen 1980-luvulla teoksillaan, jotka kyseenalaistivat maalauksen luonteen kaksiulotteisena pintana. Sittemmin pohjoismaiden merkittävimmän kuvataidepalkinnon Ars Fennican vuonna 1997 saanut Pohjolainen onkin tullut tunnetuksi pääasiassa kuvanveistäjänä.

Itsenäisen veistostuotannon lisäksi Pauno Pohjolainen tunnetaan monista julkisista teoksistaan ja häntä pidetään eräänä kirkkotaiteen uudistajista. Muinaisista kulttuureista ja ortodoksisesta uskonmaailmasta ammentavilla teoksilla on kyky ottaa haltuunsa se tila, jossa ne kulloinkin ovat esillä. Pohjolaisen teokset vievät perustavien kysymysten äärelle, ne puhuvat elämästä ja kuolemasta, kärsimyksestä ja anteeksiannosta. ”On asioita, joita ei voi sanoilla kertoa muille ihmisille. Kuvien tekeminen on jonkinlaista paluuta lapsuuden arkaaiseen ja symbioottiseen kuvakokemukseen, sitä tunnelmaa tavoittelen”, Pohjolainen sanoo.

Pauno Pohjolaisen perhetaustassa käsityöläisyydellä on tärkeä ja osittain myös selittävä merkitys. Pohjolaisen teosten päämateriaalina ovat erilaiset puulajit kuten haapa, leppä ja mänty. Puuhun hän yhdistää mm. hartsia ja väripigmenttiä. Pohjolainen pitää puun syiden ulkonäöstä ja on toistuvasti korostanut niitä teoksissaan. Teoksia yhdistää usein suuri koko sekä voimakkaat värit: keltainen, sininen, musta ja valkoinen.

Vuosikymmeniä kestäneen uran tehnyt Pauno Pohjolainen elää jälleen voimakasta luomiskautta ja hänen kädenjälkensä on edelleen väkevää ja pysäyttävää. Pohjolainen tuo Turun taidemuseoon sekä vanhempia teoksia että aivan uusia, tätä näyttelyä varten tehtyjä. Näyttelyn on kuratoinut yhteistyössä taiteilijan kanssa Mia Haltia.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan PARVS Publishing -kustannusyhtiön tuottama kirja, joka on ensimmäinen Pohjolaisen tuotantoa laajasti esittelevä teos. Julkaisuun ovat kirjoittaneet Turun taidemuseon amanuenssi Mia Haltia, FT Kimmo Sarje ja FT Juha-Heikki Tihinen.

Pauno Pohjolainen
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020