Dora Wahlroos
Man kan vad man vill – Sen osaa, minkä haluaa
25.1.–20.4.2008
Taidemaalari Dora Wahlroos (1870–1947) kuuluu Suomen taiteen kultakauden vähemmän tunnettuihin lahjakkaisiin naistaiteilijoihin. Turun taidemuseo järjestää yhteistyössä Hämeenlinnan Taidemuseon kanssa ensimmäisen laajan, lähes sata teosta käsittävän katsauksen taiteilijan tuotantoon.

Teoksia on koottu näyttelyyn poikkeuksellisen monelta taholta, yhteensä 60 eri omistajalta. Näistä valtaosa on yksityisiä, joten useimpia teoksia ei ole nähty julkisuudessa. Taiteilijan tuotantoa on museokokoelmissa verraten vähän; parhaiten hän on edustettuna Turun taidemuseossa. Myös Ateneumin taidemuseo, Suomen Kansallismuseo, Turun maakuntamuseo, Orimattilan ja Riihimäen taidemuseo sekä K.H. Renlundin museo Kokkolassa ovat lainanneet teoksia näyttelyyn.

Näyttely esittelee taiteilijan tuotantoa yli puolen vuosisadan ajalta (1889 – 1943). Hän esiintyy niin öljyväri- ja pastellimaalarina kuin akvarellistina ja piirtäjänä. Mukana on myös muutamia taiteilijan kihlatun, kuvanveistäjä Emil Wikströmin tekemiä tai häneen liittyviä teoksia.

Dora Wahlroos opiskeli aluksi Turun Piirustuskoulussa mm. Victor Westerholmin oppilaana, ja jatkoi sitten opintojaan Pariisissa 1890-luvulla. Wahlroos muutti 1914 Turusta Helsinkiin ja myöhemmin Kauniaisiin, jossa hän kuoli. Dora Wahlroosin taidetta leimaa 1800-luvun jälkipuoliskon ranskalaisesta naturalismista ja ulkoilmamaalauksesta saadut vaikutteet. Taiteilijan erikoisalaa oli ihmiskuvaus, laatu- ja muotokuvat, mutta hän teki myös maisemia, kaupunkikuvia ja asetelmia. Hän kuvasi teoksissaan usein naisia eri elämäntilanteissa. Turun ja pääkaupunkiseudun ohella hän työskenteli Ahvenanmaalla vaikuttaneessa Önningebyn taiteilijasiirtokunnassa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan ensimmäinen taiteilijan elämää ja tuotantoa kosketteleva kirja. Kus-tannusosakeyhtiö Otavan kustantaman julkaisun on laatinut Helsingin yliopiston taidehistorian professori Riitta Konttinen. Näyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseossa 9.5. – 14.9.2008.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020