Marianna Uutinen
Ytimestä – Coring
5.10.2007–13.1.2008
Marianna Uutinen on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita.
Maalauksen sisällöllisiä ja materiaalisia rajoja rikkova ja populaarikulttuurin ilmaisukielestä ammentava Uutinen on kuvataiteen rohkea uudistaja.

Turun taidemuseossa on esillä Marianna Uutisen (s. 1961) "Ytimestä – Coring"  -kiertueen päätösnäyttely, joka esittelee uuden kokonaisuuden teoksia taiteilijan tuotannosta 1980-luvun lopulta tähän päivään.

Turun taidemuseossa tässä ns. mid-career -retrospektiivissä nähdään mm. 1990-luvun alun läpimurtovaiheen pursotus- ja kuplamuoviteoksia, moniosaisia sekatekniikkateoksia, kuten teos "Speed Creates Pure Objects" (1990) sekä tärkeimpiä 1990-luvun puolivälin akryylireliefimaalauksia, joilla Uutinen vakiinnutti asemaansa kansainvälisellä taidekentällä. Näyttelyssä on esillä klassikkoteos "Cradle Condition", joka valmistui Venetsian biennaaliin 1997. Näyttelyä varten tehdyt viimeaikaiset telalla maalatut teokset sulkevat ympyrän: niiden kautta avataan ovia taiteilijan ajankohtaiseen tuotantoon sekä katsotaan vanhoja teoksia tuoreesta näkökulmasta.

Uutisen ydinaiheina ovat olleet identiteettiin, seksuaalisuuteen ja pinnallisuuteen liittyvät teemat. Selviä sisällöllisiä manifesteja Uutisen taiteesta on vaikea löytää, ja niiden sijaan teoksissa voi nähdä hienovaraista ironiaa, etäisyyden ottoa arkipäivän pintakulttuuriin ja kliseisiin – siihen, mikä on ilmeistä ja itsestään selvää. Näyttelyn kuraattorin, taiteen tutkija Pilvi Kalhaman mukaan Uutisen omintakeinen ilmaisukieli on yhtäältä suoraa, mutta toisaalta vihjailevaa: ”Uutinen luo teoksissaan vahvoja ja yllättäviä visuaalisia todellisuuksia, joiden kautta hän pureutuu epäsuorasti tuttuihin arkipäivän asiayhteyksiin ja nykyihmisen kokemukseen. Teokset ovatkin äärimmäisen ruumiillisia; katsojan omaan kehollisuuteen ja kokemusmaailmaan viittaavia.”

Marianna Uutinen: "Ytimestä – Coring" on näyttelykiertue, joka käynnistyi Helsingin Taidehallin näyttelyllä vuoden 2007 alussa. Kiertue jatkoi myöhemmin keväällä Mikkelin taidemuseoon ja päättyy Turun taidemuseon näyttelyyn. Kiertueen yhteydessä on julkaistu Uutisen tuotantoa laajasti esittelevä kirja, jossa kirjoittavat Kalhaman lisäksi Wienin taidehallin pääkuraattori Sabine Folie ja Malmön taideakatemian rehtori Anders Kreuger.

Marianna Uutinen valmistui Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1985. Hän on opiskellut Pariisissa vuosina 1991–92 Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques’issa. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä kotimaassa sekä ulkomailla. Venetsian biennaalissa hän edusti Suomea vuonna 1997. Uutinen toimii Kuvataideakatemian maalaustaiteen professorina ja viime vuonna hänet palkittiin taiteen Suomi-palkinnolla.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020