I Love Malmö
Nykytaidetta Malmön taidemuseon kokoelmasta
19.1.–22.4.2007
Malmön taidemuseon kokoelma tuo esiin monia alueen taiteessa tapahtuneita ilmiöitä ja kehityskulkuja kuten taiteen kentän sisäisiä muutoksia, populaarikulttuurin ja korkeakulttuurin sekoittumista ja lähentymistä sekä julkisen ja yksityisen elämänpiirin rajankäyntejä. Monet kokoelmaan hankitut teokset ovat pohjoismaisen taiteen avainteoksia. Osa näistä klassikkoteoksista on mukana Turun taidemuseon näyttelyssä. I Love Malmön välineellinen kirjo on mittava. Esillä on maalauksia, veistoksia, installaatioita, valokuvia ja liikkuvaa kuvaa.

Joissakin näyttelyn videoteoksissa ja animaatioissa lähennytään elokuvan kerrontaa kun taas toisissa hyödynnetään musiikkivideoiden estetiikkaa. Videon ja valokuvan dominoiva asema nykytaiteessa ja kulttuurissa kertoo ennen kaikkea siitä, mikä nykyihmiseen vaikuttaa ja mikä hänet pysäyttää. Televisiosta tutut spektaakkelit ovat tulleet myös taiteen välinevarastoon. Videoteokset muistuttavat, että todellisuus löytyy harvoin taideteoksesta itsestään. Videotaiteen erilaiset lajityypit ovat näyttelyssä hyvin edustettuna. Mukana on omaelämäkerrallista, lähes dokumentaarista materiaalia ja toisaalta mielikuvituksen rajoja venyttäviä teoksia. Teoksista löytyy huumoria ja sentimentaalista vakavuutta – teosten soundtrackit ovat yhtä lailla hilpeitä tai suurellisen surullisia.

I Love Malmön maalaukset ja veistokset soivat monissa rekistereissä. Tunteikkaan ekspressiivisen ilmaisun rinnalla on niukkailmeistä, poliittisesti värittynyttä maalausta. Näyttelyn teosten tunneskaala taas liikkuu naurusta tuskaisen ahdistuksen kautta hiljaiseen havainnointiin. Teosten aihemaailmaa värittävät niin rakkaus, arki kuin juhla – koko elämän kirjo on niissä läsnä. Erilaiset käsitykset miehisyydestä ja seksuaalisuudesta tai naisen roolin muutokset tulevat esiin monissa näyttelyn teoksissa. Näkyvän, oikean todellisuuden lisäksi teokset avaavat portteja satumaiseen ja mielikuvitukselliseen. Fantastiset näkymät, toisenlaiset todellisuudet ja vaihtoehtoiset arvot saavat teoksissa äänensä kuuluviin.

Näyttelyn taiteilijoita ovat Lars Arrhenius, Lars Bent Petersen, Ernst Billgren, Helene Billgren, Ola Billgren, Lena Cronqvist, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Cecilie Dahl, A K Dolven, Cecilia Edefalk, Gardar Eide Einarsson, Marie-Louise Ekman, Andreas Eriksson, Elis Eriksson, Peter Ern, Maria Friberg, Peter Frie, Marit Følstad, Andreas Gedin, Felix Gmelin, Ronny Hansson, Annika von Hausswolff, Carl Michael von Hausswolff, Bo Hultén, Henrik Håkansson, Jani Hänninen, Sture Johannesson, Jesper Just, Jukka Korkeila, Jone Kvie, Eva Larsson, Petra Lindholm, Matts Leiderstam, Liisa Lounila, Jussi Niva, Per Nyström, Stefan Otto, Andreas Poppelier, Nina Roos, Torbjörn Rödland, Nina Saunders, Annika Ström, Lisa Strömbeck, Marianna Uutinen, Per Wizén, Dan Wolgers ja Knut Åsdam.

Näyttelyä ovat tukeneet Pohjoismainen kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Turun taidemuseon jälkeen näyttely nähdään Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa 2.6.-12.8.2007. Näyttelyn on kuratoinut Turun taidemuseon johtaja Kari Immonen.

Malmön taidemuseo.

I Love Malmö -puuhakirja
Näyttelyn yhteydessä on julkaistu puuhakirja, joka sopii niin pienille kuin isoille ja antaa erinomaisen tilaisuuden käyttää omaa luovuutta ja mielikuvitusta. Puuhakirja on turkulaisen graafikon Sirkku Ketolan tekemä. Hinta: 4,50 / kpl! Osta Muusasta tai tilaa Nettikaupasta
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019