Mari Rantanen
Perfect Sunset
3.8.–9.9.2007

Mari Rantanen  tuo Turun taidemuseon Studioon teoksensa Perfect Sunset. Täydellisen auringonlaskun värit hehkuvat maalauksessa, joka täyttää tilan. Teokseen kiteytyy Rantasen historia maalarina, sillä siinä yhdistyvät ne asiat ja kokemukset, jotka hän on aina halunnut välittää katsojalle.

Mari Rantanen (s. 1956)  on elämänsä aikana matkustanut paljon ja asunut pitkiä aikoja ulkomailla. Ensiksi vuosikymmen vierähti 1980- ja 1990-taitteessa New Yorkissa, jota seurasi samanpituinen ajanjakso Tukholmassa Kungliga Konsthögskolanissa maalauksen professorina. Matkustuskohteet ovat yleensä olleet voimakkaan ja värikkään visuaalisen kulttuurin omaavia maita kuten Meksiko, Thaimaa ja Intia. Taiteilijaa kiinnostaa erityisesti valon ja tilan kokeminen sekä eri paikkojen synnyttämät energiat. Rantanen maalaa omia kokemuksiaan eikä pelkää tuoda esiin itseään ja erityisesti sitä, että on nainen. Esimerkiksi usein naisten tekemien koristeellisten käsitöiden kuviot ovat aina kiehtoneet häntä. Hänen tavoitteenaan on luoda katsojalle paikka tunteille.

Päivällä auringonlaskun olemassaolon melkein unohtaa, mutta juuri ennen kuin aurinko poistuu taivaalta, se voi tarjota upean värien loisteen, jota pysähdymme seuraamaan. Luonnonilmiö tuntuu työntävän kaiken muun taka-alalle. Se muistuttaa häilyvästä rajasta läsnä- ja poissaolon välillä. Samalla tietous ilmiön jatkuvuudesta on lupaus tulevasta.

Mari Rantanen maalasi auringonlaskuja ensimmäisen kerran 1970-luvun lopussa Kuvataideakatemian opiskeluvuosien jälkeen. Silloin taiteen kestoaihe antoi hänelle mahdollisuuden siirtyä figuratiivisesta ilmaisusta abstraktiin. Aihe tuli taas ajankohtaiseksi vuonna 2004 Intian Taj Mahalissa koetun auringonlaskun jälkeen. Rantanen yritti ensin vastustella kliseistä Taj Mahalin näkemistä auringonlaskun aikaan, mutta kokemus olikin vaikuttava. Taiteilija kertoo, että auringon laskiessa valkoisen pitsirakennuksen taakse tuntui, kuin temppeli olisi väreillyt ilmassa ja leijunut. Temppeli ikään kuin hävisi ja palasi takaisin. Se oli yhtä aikaa olemassa ja poissa.


Taiteilijatapaaminen
Mari Rantanen esittelee yleisölle näyttelynsä Perfect Sunset taiteilijatapaamisessa sunnuntaina 5.8. klo 14.

www.marirantanen.com

Kymmenen kysymystä Mari Rantaselle

1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
Teokseni perustuvat ideaan, konseptiin jota lähden kehittelemään. Usein yhdestä ideasta syntyy useita väri ja muotovaariaatioita, joita kehittelen eteenpäin useilla eri kankailla yrityksen ja erehdyksen meto-dia käyttäen: korjaan, muutan, mietin ja maalaan lisää. Lopulta jotkut työt valmistuvat ja toiset joutu-vat "giljotiiniin".


2. Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?
Maalaukseeni ”Perfect Sunset” olen saanut inspiraation matkaltani Pompeihin ja Herkuleumiin kevääl-lä 2006. Teos liittyy myös omaan historiaani maalarina, sillä siinä on elementtejä koko maalarin urani ajalta. Siinä yhdistyvät monet niistä asioista, kertomuksista ja kokemuksista, joita olen halunnut katso-jille välittää. Haluan tehdä elämää näkyväksi ja luoda paikkoja tunteille.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?
Minusta on tärkeää antaa elämälle, positiivisuudelle, toivolle ja utopioille visuaalinen muoto ja siten herättää ihmisiä ajattelemaan, kokeman ja toimimaan.


4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?
Kyllä eri tavoin koko maalari urani ajan eli vuodesta 1975 lähtien kun aloitin taidekoulun.


5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?
Olen maalannut akryyliväreillä ja pigmenteillä kankaalle.


6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?
Kyllä.


7. Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?
Haluan tarjota elämyksen valosta ja energiasta, lohduttaa ja ilahduttaa.


8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?
Kaikki näyttelyt ovat tärkeitä. Niiden merkitys muotoutuu näyttelyn kuluessa kun minun ja kävijöiden kokemukset kohtaavat. Sitä paitsi Turussa on aina kiva olla esillä.


9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?
Arkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu ja tekstiilitaide ovat kaikki visuaalista informaatiota, jota tarvitsen, ja joka inspiroi,


10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Maalata lisää ja tulla paremmaksi taiteilijaksi...


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019