Paul Osipow
Maalauksia raunioista
5.10.–18.11.2007

Paul Osipowin rauniomaalauksia esittelevä näyttely on esillä Studiossa. Vuonna 2003 Paul Osipow (s. 1939) tallensi kamerallaan satoja kuvia kreikkalaisista raunioista Sisiliassa. Valokuvia tutkittuaan taiteilija piirsi raunioita, ensin pieninä ja suurensi kokoa vähitellen. Lopulta aihe oli valmis maalattavaksi. Maalaamiseen vaikutti ennen kaikkea paikan henki, mysteeri kauan sitten eletystä elämästä. Osipow kokeili vapaasti ja innostuneena mitä erilaisimpia väriyhdistelmiä. Kiinnostus raunioihin jatkui, kun Osipow työskenteli myöhemmin residenssissä Hôtel Chevillonissa Grez-sur-Loingnessa Ranskassa. Taiteilijatalon vieressä oli 1200-luvulta peräisin olevan linnan, Tour de Gannein rauniot, jotka innoittivat Osipowia tekemään uusia rauniomaalauksia. Taiteilija ei hakeutunut varta vasten rauniomaisemien luokse, vaan hän kertoo maalaamistapahtuman ohjaavan työskentelyään. Työ etenee itsestään sattuman kautta, eikä niin että hänellä olisi valmis idea, jota hän lähtee toteuttamaan.

Rauniomaalausten jälkeen Osipow työsti sarjan pääkalloa kuvaavia maalauksia. Osipow kertoo jälkikäteen nähneensä yhtymäkohtia raunioiden ja kallojen välillä, sillä hän huomasi myös kallon olevan eräänlainen raunio. Sekä kallo että raunio ovat samalla tavalla rapistuneet, niistä on otettu kaikki olennainen pois. Maalauksia raunioista näyttelyn on kuratoinut Timo Valjakka.

Paul Osipow teki läpimurtonsa taiteilijana 1960-luvulla ja on jo vuosikymmeniä vaikuttanut taiteellaan suomalaiseen taidemaailmaan. Hän on toiminut mm. Kuvataideakatemian professorina sekä lukuisissa luottamustehtävissä taidekentällä.

Kymmenen kysymystä Paul Osipowille


1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
Tässä näyttelyssä on kreikkalaisia raunioita Sisiliasta. Siellä oli kukoistava kreikkalainen kulttuuri kauan ennen kuin roomalaiset tuhosivat sen. Rauniot olivat vaikuttavia. Otin niistä valokuvia. En muista pitikö niitä aluksi edes maalata. Otin valokuvia, satoja kuvia.

Toisissa maalauksissa on kylä läheltä Pariisia, Grez-sur-Loing. Olin siellä residenssissä Hôtel Chevillonissa. Siellä oli 1200-luvulta peräisin oleva linna Tour de Ganne. Siitä oli jäljellä enää rauniot.

Molemmat näistä raunioista olivat lähellä, saatavilla. Piirsin aluksi raunioita, ensin pienempänä ja sitten suurensin kokoa. Vapaasti ja kovin innostuneena kokeilin erilaisia väriyhdistelmiä.
 
2. Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?

Ne liittyvät juuri näihin kokemuksiin rauniomaisemista.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?
Mun täytyy saada maalata. Valitsen asioita, jotka saa minut liikkeelle. Niissä ei ole mitään salattuja tarkoituksia, ei historiallisesti värittyneitä kertomuksia tai muuta sellaista. Maalaus on lähtökohta. Lähtökohtani on formalistinen. Joissakin raunioissa on hyvin eksoottinen värinä. Raunioiden menneisyys kiihottaa, mutta maalaukset eivät kuvaa sitä.

4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?
Kyllä Fyysisesti maalasin raunioita kesästä 2003 alkaen. Ranskassa olin vuoden vaihteessa 2005-2006. Olen rääpinyt näitä maalauksia sen jälkeen enkä ole vieläkään päässyt pois aiheesta.

5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?
Kaikki on maalattu öljyllä kankaalle hyvin perinteisesti.

6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?
Kyllä se nykyään on. Aikaisemmin maalasin akryyliväreillä, mutta viimeiset 7-8 vuotta olen maalannut vain öljyllä. Öljyä olen tosin aikaisemminkin käyttänyt.

7. Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?

Näyttelyn on kuratoinut Timo Valjakka ja hän on keskittynyt tämän näyttelyn suunnitteluun enemmän kuin minä.

8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?
Timo Valjakka sai idean, että rauniot sopisivat tähän Studio-tilaan. Näissä esillä olevissa maalauksissa olen yrittänyt saada aikaan jonkinlaisen tilan. Teen yksiväriselle pohjalle tilan illuusion.

9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?

Onnellisina hetkinä pääsen grafiikanpajaan. Minulla ei ole kirjallisia eikä muita ambitioita. Luen paljon, tosin vähän kaunokirjallisuutta. Hannele Klementtilän ”Ritari Siniparran” lopetin viime yönä. Toisten taiteilijoiden elämäkerrat kiinnostavat myös.

10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Tulevaisuus on hämärän peitossa. Yritän olla siellä mikä on epävarmaa.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019