Jukka Korkeila
Full Candy Priority
30.11.2007–13.1.2008

Jukka Korkeilan (s. 1968) näyttely Full Candy Priority avataan yleisölle Turun taidemuseon Studiossa marraskuun viimeisenä päivänä.

Ennen sitä, Korkeila on muokannut ja installoinut Studion tilaa reilun viikon ajan. Kankaalle ja paperille Helsingissä valmistuneet teokset jatkuvat näyttelyssä seinille, ja lattiakaan ei säästy käsittelyltä. Korkeilalle näyttelytila on kuin puhdas kangas, jolle hän toteuttaa uuden taideteoksen. Tila ja sen muuntaminen ovat pitkään kiinnostaneet häntä. Ennen kuvataiteilijan opintojaan Kuvataideakatemiassa hän opiskeli muutaman vuoden arkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa sekä sisustussuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Tilan kokonaisvaltainen haltuunotto on tyypillinen työskentelytapa Korkeilalle. Hän on viimeisten viiden vuoden aikana toteuttanut vastaavanlaisia näyttelyitä mm. viime vuonna Moderna Museetissa Tukholmassa ja tänä vuonna Prahan biennaalissa, Prahassa, Tsekin tasavallassa.
Korkeila käyttämä kuvakieli hätkähdyttää. Taiteilija esittää teoksissaan häpeilemättä ruumiinosia kuten takapuolia ja miesten sukupuolielimiä. Hän liittää teoksiin graffitinomaisesti sanoja ja iskulauseita.  Ruumiinosien ja kehojen lisäksi kuvissa on usein mukana katse – tuijottava silmäpari tai vain yksi silmä. Kuvat ovat niin latautuneita, peittelemättömän avoimia ja rehellisiä, että ne eivät ole luotaan työntäviä vaan niillä on kyky vaikuttaa ihmiseen ja sysätä ajattelumme liikkeelle. Ne paljastavat inhimillisyyden ja voimakkaat tunteet saaden ne tuntumaan lähes käsin kosketeltavilta.

Full Candy Priority -näyttelyn keskeinen teema on REVOLT UTAN VÅLD (väkivallaton kapina). Korkeila käsittelee teoksissaan omakohtaisten kokemustensa lisäksi ajankohtaisia yhteiskunnallisia epäkohtia. Hän kiinnittää huomion toisenlaisiin ajattelutapoihin ja kannustaa kapinoimaan totuttuja normeja vastaan mutta ehdottomasti ilman väkivaltaa.

Turun taidemuseon lisäksi Jukka Korkeilan teoksia on tällä hetkellä esillä pohjoismaista
maalaustaidetta esittelevässä Carnegie Art Award -näyttelyssä Kiasmassa.

Näyttelyn esittely
Sunnuntaina 9.12.2007 klo 14 taidehistoroitsija Juha-Heikki Tihinen kertoo Turun taidemuseon Studiossa yleisölle Jukka Korkeilan taiteesta.

Kymmenen kysymystä Jukka Korkeilalle


1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
 Näyttelyprosessi pohjautuu kohdallani aina edeltäviin näyttelyihin, joihin kulloinenkin aktualisoituva näyttely suhtautuu, siis päivittäen työn tilanteen. Kukin näyttely on eräänlainen kokeilu, joka kokoontuu näyttelytilassa, siitä hajaannuksesta, mikä vallitsee työhuoneella.


2. Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?
Jos lähdetään siitä miten näyttelyni on nimetty, FULL CANDY PRIORITY, niin, se avaa kysymyksen siitä, mikä se karkki on, ja kenellä se on? Yhtenä tulkintana tästä termistä on Yhdysvaltain länsirannikon transseksuaalien itsestään käyttämä käsite "full candy" (="täyskarkki"),
mikä tarkoittaa alkuperäiseltä fyysiseltä sukupuoleltaan miespuolista transseksuaalia, jonka sukupuolenvaihtoprosessia ei ole viety loppuun saakka, joten karkkia ei vielä ole poistettu.
Yleisesti tämä kokonaisuus liittyy laajemmin yhteiskunnan seksualisoitumiseen ja tämän seksualisoitumisprosessin normalisoitumiseen. Onhan Turussakin eräällä kadulla karkki- ja pornokauppa vierekkäin, mikä on aika vitsikästä, mutta kuitenkin aika satunnaista kaupunkikerrostumista. Henkilökohtaisesti tämä voi merkitä itseironiaan kiedottua manifestointia ja
oman totuuden etsimistä yhteiskunnan edessä, näyttämöllä, mitä museo edustaa.   


3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?
Valomerkkiä ei pidä jäädä odottelemaan, sillä se voi tulla ihan milloin vain. Olisi hienoa, jos saisi tehtyä jotain tinkimätöntä ja omintakeista, vaikka kaikki materiaalinenhan joka tapauksessa tulee katoamaan, kysehän on vain aikajanojen pituuksista.


4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?
Joo.


5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?
Ne ovat toteutuneet pääasiassa perinteisillä maalaustekniikoilla seinälle, paperille ja kankaalle. Olen myös toteuttanut osan teoksista tietoteknisiä sovelluksia hyödyntäen, kuten vinyylitarran Studion lasioviin.


6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?
On ja ei ole. Tekniikka on välttämätöntä ajatusten ja ideoiden julkituomiselle. Valitsemani media tai tekniikka on maalaus ja käytän sitä, koska se on luonteeltaan niin joustava ja monimuotoinen.


7. Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?

Tilan kohtaamiseen maalaamisen kautta ja läpi.


8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?
Tilaisuutta viedä taiteeksi nimitettyä henkistä ja fyysistä kokonaisuuttani eteen- tai taaksepäin.


9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?
Kaikenlaista musiikkia tulee kuunneltua paljon, etenkin työn lomassa. Musiikki on hieno esimerkki ajan suhteellisuudesta, varsinkin elävä musiikki kiteyttää ja tiivistää aikaa. Maalauskin tapahtuu lineaarisessa aikajatkumossa.


10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Tulevaisuus on nyt, kuten Nina Hagen sen aikoinaan totesi. Huomista ei ole, ennen kuin sen tavoittaa ja silloinkin on syytä edetä vain hetki kerrallaan.  Katsotaan, en osaa ennustaa.


 


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020