Saara Ekström
Explaining Darkness
25.1.–9.3.2008

Turkulaisen kuvataiteilija Saara Ekströmin (s. 1965) videoteoksista koostuva näyttely Explaining Darkness (Pimeyttä selittäen) kuvailee maailmaa, johon ihminen joutuu vieraantuessaan omasta itsestään tai pyrkiessään ymmärtämään toista ihmistä.

Näyttely muistuttaa, että muistaminen ja kokeminen sulautuvat usein yhteen olemassaoloa määrittäviksi tekijöiksi.

Voimakkaan punasävyinen videotriptyykki No Body, (Ei kehoa), 2007 koostuu lukemattomista pyörivistä kukka-asetelmista otetuista still-kuvista, jotka yhteen liitettyinä saavat aikaan liikkuvan kuvan, yksinkertaisen animaation. No Body, kuten elämämmekin, rakentuu lukemattomista välähdyksistä, jotka nivoutuvat yhteen. Se, mikä hetki sitten tuntui todelliselta ja aidolta, voi seuraavana hetkenä olla jotakin aivan muuta tai ainakin näyttää toiselta. Alati muuttuvat asetelmat muodostavat värähtelevän taustan tekstille – tietoisuuden hiljaiselle äänelle – joka vajoaa yhä syvemmälle hämärään nimensä, henkilöllisyytensä ja kehonsa kadottaneena. Kun meidät todellisuuteen ankkuroivat ominaisuudet irtautuvat yksi kerrallaan, mikä on se ydin, joka meistä silloin jää jäljelle?

No Body -teoksen tematiikkaa jatkaa tomografioista koostuva videoteos Trail (Jälki), 2007–2008. Röntgenkuvausmenetelmällä tallennetut kuvat kasveista, sisäelimistä sekä esineistä kuvittavat tarinaa kertojasta, joka pyrkii tavoittamaan loittonevaa henkilöä sokkeloisen rakennuksen käytäviltä. Läpikuultavat tomografiat ovat kuin omistajansa yltään kuorimia ja hylkäämiä tunnusmerkkejä, ja rakennus, jonka labyrinttiin hän on kadonnut, voisi olla hänen oma sisimpänsä.

Ekströmin näyttely Explaning Darkness ei nimestään huolimatta tarjoa katsojalle selitystä siihen mitä pimeys on. Keinuvan liikkeen tahtiin voimme pohtia miten hyvin oikeastaan voimme tuntea toisemme, itsemme tai meissä tapahtuvat muutokset. Entä mikä sisimmässämme onkaan lopulta todellista?

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Saara Ekströmin teosta No Body esittelevä kirja. Julkaisua ovat tukeneet Kustannus Oy Taide, Frame ja Svenska kulturfonden. Saara Ekströmin näyttelyä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.


TAITEILIJATAPAAMINEN
Sunnuntaina 27.1.2008 klo 14 alkaen Saara Ekström ja Eeva-Mari Haikala esittelevät näyttelynsä yleisölle Studiossa.

www.saaraekstrom.com

Kymmenen kysymystä

1 Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
Työskentelyprosessi on jatkuva. Kerään ja karsin kuvia ja mielikuvia. Se on kuin kollaasin rakentamista - rakennan asetelmia ja maisemia, joita kuvaan yksi kerrallaan, lopulta liitän erilliset elementit yhteen, kokonaisuudeksi.

2 Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?
Yritän löytää keinon, jolla lähestyä ihmistä, joka katoaa itsensä ulottumattomiin, vieraantuen itsestään ja ympäröivästä todellisuudesta. Mitä meistä jää jäljelle kun kaikki muu tuntuu katoavan? Tuntematon hämmentää meitä, emmekä voi muuta kuin aavistella sen sisältöä. Elämän konkreettisten elementtien takana häämöttää näkymätön maailma, joka energiallaan ylläpitää näkyvää maailmaamme. Olen monin tavoin pyrkinyt tekemään näkyväksi asioita, jotka tavallisesti ovat ihmissilmälle näkymättömiä: aikaa, mikroskooppisia tapahtumia, röntgensäteiden avulla paljastuvia salaisuuksia. Mutta vaikka kuinka esineitä tai kasveja tarkkailisi ja läpivalaisisi, emme voi saada näkyväksi henkeä niiden sisällä. Se jää edelleen kätketyksi ja kehittyy kuvaksi vain meidän omassa tietoisuudessamme, herkkyytemme ja ymmärtämyksemme houkuttelemana.

3 Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?
Sitä pyrkii etsimään väyliä syvemmälle ihmiseen ja sitä kautta ymmärtämään maailmaa sekä muita kanssamatkustajia – monia piinaa sama tarve esittää kysymyksiä itsestämme itsellemme.

4 Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?
Varmaankin, yksi teos johtaa toiseen, kaikki nitoutuu yhteen tavalla tai toisella.

5 Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?
Teokset ovat kuvattu erilaisin tekniikoin - osa kuvatusta materiaalista on toteutettu tomografiakuvauksella Turun Yliopistollisessa Keskussairaalassa, osa digitaalikameralla kuvattuna ja sitten editoituna videoiksi. Videoteoksiin liittyy teksti, joka on kirjoittamani. Tekstin ja kuvan jännitteinen liitto kiinnostaa, ja niiden kautta löytyy eräänlainen ääni muuten äänettömiin teoksiin.

6 Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?
On.

7 Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?
Kerrontaan.

8 Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?
Jonkinlaista paluuta ehkä - ensimmäinen museonäyttelyni syntyi tähän samaiseen tilaan. Silloin esillä oli suuria kattokruunuja.

9 Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?
Kirjallisuus, musiikki, elokuva - tieteet, taiteet - ne herättävät tunteita ja avaavat maailmoja, joita toiset ovat ympärilleen luoneet. Ja silti pystyn astumaan niihin. Mikä lahja!

10 Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Olen utelias näkemään.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019