Maria Lindberg
Run Like Hell
23.1.–22.3.2009
Göteborgissa asuva Maria Lindberg (s. 1958) on 1990-luvun alusta asti vaikuttanut voimakkaasti ruotsalaiseen nykytaiteeseen.
Hän on pitänyt useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä tunnetuissa taidelaitoksissa, gallerioissa ja biennaaleissa niin Pohjoismaissa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Nyt Turun taidemuseon Studiossa nähdään Maria Lindbergin näyttely Run Like Hell, joka esittelee taiteilijan tuotantoa pääasiassa 2000-luvulta.

Maria Lindbergin taide on niin muodoltaan kuin sisällöltäänkin vapaamuotoista, mutta samanaikaisesti pettämättömän täsmällistä ja tarkkaa. Hänen taiteelliset juurensa ovat varhaisessa käsitetaiteessa ja hänellä on läheinen suhde Fluxus-liikkeen taiteilijoihin.

Maria Lindbergin taiteilijuuden täyttää yksityisyys. Se on esimerkki omanlaisesta ja johdonmukaisesta ajattelusta pohjoismaisen nykytaiteen kentällä. Hän on alati liikkeessä ja valmiina kokeiluihin. Vuosien aikana Lindberg on työskennellyt hyvin erilaisten materiaalien kanssa – kuten tekstien, videoiden, piirustusten, valokuvien, ääniteosten, taiteilijakirjojen, maalausten ja esineiden – haastaakseen katselijan, niin aivot kuin silmätkin, pohtimaan taiteilijan omia tutkimuksia kielen ja ajatusten harhaanjohtavuudesta.

Yhtä aikaa kun Maria Lindberg väittää, että taide ei ainoastaan heijasta arkipäivää, vaan sen pitää viedä ajatusta eteenpäin, hän korostaa yksinkertaisuuden ja eräänlaisen taloudellisuuden merkitystä. Yleensä videoteoksissa on alusta loppuun asti kulkeva juoni, vaikka taiteilija editoi videoitaan mahdollisimman vähän. Myös materiaalivalinnat ovat yksinkertaisia ja esineet kierrätettyjä arkisia esineitä. Taiteilijan valinnat ovat aina hyvin tietoisia. Hän haluaa saavuttaa toivomansa vaikutelman ja lisätä katsojan ymmärrystä.

Turun taidemuseon Studioon Maria Lindberg on luonut uuden, paikkasidonnaisen teoksen. Run Like Hell -näyttelyn taiteilija on koostanut yhteistyössä kuraattori Mats Stjernstedtin kanssa, joka on tukholmalaisen Index –  the Swedish Contemporary Art Foundationin johtaja. Näyttely on osa  laajempaa yhteistyöprojektia, jonka seuraava näyttely nähdään Prahan Futurassa syksyllä 2009.


Näyttelyä on tukenut Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019