Miikka Vaskola
19.9.–2.11.2008

Syyskuussa Turun taidemuseossa avautuu Miikka Vaskolan (s. 1975) tuoreimmista maalauksista koostuva näyttely.

Syyskuussa Turun taidemuseossa avautuu Miikka Vaskolan (s. 1975) tuoreimmista maalauksista koostuva näyttely. Studiossa on vallalla museon kokoelmanäyttelylle Kuvan kauniit vastakkainen tunnelma. Kuvaajana on nykymaalauksen uusinta polvea edustava nuori mies. Naisia maalauksissa ei näy. Myös kehykset ja kirkkaat värit puuttuvat.

Ensi näkemältä Miikka Vaskolan maalaukset tuntuvat hyvin spontaaneilta. Monta metriä leveät kehystämättömät maalauspohjat muistuttavat elokuvateattereiden valkokankaita. Silti valokuvantarkat henkilöhahmot tuntuvat aina olleen osa maalauskangasta. Maalaukset ovat voimakkaasti läsnä ja kaappaavat katsojan seuraamaan niissä kuvattuja vangitsevia hetkiä.

Miikka Vaskolan työtapa on harkittu ja hidas. Tarinat elävät taiteilijan mielessä ja muotoutuvat vähitellen maalatessa. Hän muokkaa toisinaan maalauskangastaan hyvinkin voimakkaasti ja saattaa maalin lisäksi käyttää hiiltä, mustetta tai vaikka rautaoksidia. Maalauspohjan voimakas työstäminen sitoo kankaaseen kudelman menneiden aikojen henkeä.

Ilman väreillessä jännitystä henkilöiden välinen voimakas kontakti imee katsojan mukaan intensiivisten maalausten tarinoihin, joilla ei ole alkua eikä loppua. Maalausten henkilöt on kuvattu tiettynä ratkaisevana hetkenä, juuri kun he näkevät jotakin. Vaskolan kuvastoon kuuluvat olennaisena osana myös abstraktit maisemat. Esittävien kuvien rinnalla ne saavat katsojan sukeltamaan syvemmälle tarinoiden tunnelmiin. 

Kymmenen kysymystä Miikka Vaskolalle


1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
En juurikaan suunnittele teoksiani ja työni etenee omaa tahtiaan, mutta välillä myös samaa tahtia minun kanssani mikä on mukavaa.

2. Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?
En tiedä. En ole ajatellut asiaa.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?
En osaa sanoa...kyse ei ehkä ole tärkeydestä.

4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?
En tiedä.

5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?

Lähinnä  sekatekniikalla ja sekalaisilla välineillä  kankaalle.

6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?
On.

7. Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?

Maalaamiseen.

8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?
Paljon, on kunnia saada pitää näyttely tässä paikassa.

9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?

Kaikissa taiteenaloissa on minulle läheisiä asioita, mutta myös etäisiä asioita ja myös sa-man tekeviä asioita. Nämä asiat vaihtelevat paikkoja tiettyjen aikojen ja mieltymysten mukaan.
 
10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Omanlaisia, tietynlaisia ja sekalaisia.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019