Gabríela Friðriksdóttir
Tetralógia
25.9.–15.11.2009
Pimiössä esitetään islantilaisesta mytologiasta inspiraatiota ammentavan Gabríela Friðriksdóttirin videoteos Tetralógia (2005). Islantilaisessa kulttuurissa suullisella perinteellä on suuri merkitys. Teoksissaan Friðriksdóttir (s. 1971) kertookin pyrkivänsä islantilaisen ajattelutavan mukaan eräänlaiseen keskusteluun, mutta ilman varsinaista dialogia. Vaikka kuuntelijat ovat hiljaa, he eivät ole passiivisia. Kertojan on kerrottava tarinansa niin mielenkiintoisesti, että hän saa vieteltyä kuuntelijan mukaan fantasiaansa. Sen Friðriksdóttir tekee. Hän luo teostensa mytologisen maailman huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella. Lavastukset ja puvustukset ovat jo itsessään taideteoksia. Kerronnan keinot noudattavat taiteilijalle tyypillistä kuvakieltä. Uransa alussa Friðriksdóttir piirsi kuvia sisimmästään ja nyt vuosia myöhemmin nuo samat kuvat ovat muuttuneet eläviksi hänen videoteoksissaan. Voimakkaan omaleimaisen visuaalisuuden lisäksi äänimaailmalla on suuri merkitys taiteilijan teoksissa. Pimiössä nähtävän Tetralógia-teoksen musiikin ovat säveltäneet taiteilijan yksinkertaisen melodian pohjalta Björk Guðmundsdóttir, Borgar Bor Magnason, Daniel Ágúst Haraldsson ja Jónas Sen.

Tetralógia osiot on nimetty pääilmansuuntien mukaan. Luvulla neljä taiteilija viittaa myös neljään elementtiin, maahan, veteen, ilmaan ja tuleen sekä Carl Gustav Jungin psykoanalyysiin liittyviin kategorisointeihin. Teoksen hahmot ja tapahtumat edustavat kaikille ihmisille yhteisiä arkkityyppejä, jotka ilmenevät myyteissä, taruissa ja uskonnoissa.

Osiossa North (Pohjoinen, 9:30 min) puhaltaa kylmä ja voimakas tuuli. Heinäkasoista paljastuu jättiläismäisiä hahmoja ja emo. Meneillään on syntymän spektaakkeli, jota säestää ihmisääni. Seuraavassa osiossa East (Itä, 7:08 min) ihmishahmojen päät ovat veistoksellisia ja raajoissa on eläinmaailmaan viittaavia elementtejä. Nesteitä valuu ja pulppuaa, taikinaa vaivataan. Dramaattinen musiikki luo taustaa taistelulle. Orkesterin keskellä möyrii tanssija Erna Ómarsdóttir. Olemassaolo ja katoavaisuus ovat läsnä kaiken aikaa. Sadunomainen tunnelma jatkuu South-osiossa (Etelä, 7:31 min), jossa pääsemme seuraamaan kahdenkeskistä ennustustuokiota. Jousisoittimet vahvistavat intensiivistä hetkeä. Uskalletaanko viimeinen kortti kääntää? Ympyrän sulkeutuessa neljänteen osioon West (Länsi, 8:36 min) katsoja kohtaa metsässä kävelevän miehen. Maanuumenista nousee savua, joka johdattaa hänet onkalolle. Mies ja onkalon eläjä ryhtyvät yhteistyöhön. Mies nostaa juurenkappaleita rauhallisen puhallinmusiikin soidessa. Lopulta hän vapauttaa luonnon kappaleet jatkamaan matkaansa vedessä ajelehtien. Pimiö-näyttelyä on tukenut Suomalais-islantilainen kulttuurirahasto.

Versations/Tetralógia-teos nähtiin kokonaisvaltaisena installaationa Islannin paviljongissa Venetsian biennaalissa vuonna 2005. Teos on toteutettu yhteistyössä edellä mainittujen taiteilijoiden sekä kuvataiteilija Sigurður Gudjónssonin kanssa.    

TAITEILIJATAPAAMINEN
Torstaina 24.9.2009 Gabríela Friðriksdóttir kertoo englanniksi taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54–60) Kuvateatterissa klo 14 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020