Joachim Koester
Tarantism
20.11.2009–10.1.2010
Turun taidemuseon pohjoismaisten Pimiö-taiteilijoiden sarjan päättää tanskalainen Joachim Koester.
Pimiössä esitetään Koesterin (s. 1962) 16 mm mustavalkoinen filmi Tarantism (2007, 6:31 min). Tarantism-teos perustuu keskiajalta peräisin olevaan Etelä-Italialssa vallalla olleeseen uskomukseen, jonka mukaan taranteli-hämähäkin purema parannettiin tanssimalla myrkky pois kehosta. Useita tunteja tai jopa päiväkausia kestäneen tanssin rytmi kiihtyi loppua kohden. Parannuskeino kehittyi myöhemmin tamburiinin tahdittamaksi pareittain tanssittavaksi tarantella-kansantanssiksi. Myös useat säveltäjät, koreografit, runoilijat ja kirjailijat ovat inspiroituneet teemasta ja luoneet omat tarantella-versionsa viime vuosisatojen aikana.

Joachim Koester palaa teoksessaan Tarantism keskiaikaisen uskomuksen alkujuurille. Jokaisella tanssijalla on yksilöllinen koreografia sääntöineen, vaikka tanssi näyttää täysin kontrolloimattomalta ja tanssin kouristuksenomaiset liikkeet ovat pakonomaisia. Teos on äänetön, Pimiössä kuuluu vain filmiprojektorin vaikuttavaksi kasvava ääni.  Mitä kehossa ja mielessä tapahtuu?

Koesteria kiinnostavat ihmiskehon tuntemattomat ja tutkimattomat alueet sekä valokuvan vertauskuvallinen merkitys, joka rakentaa siltoja aineellisen ja näkymättömän maailman välillä.  Valmistellessaan uusia teoksiaan Koester tekee huolellista taustatutkimusta. Hän lukee aiheistaan, matkustaa tapahtumapaikoille ja etsii esim. historiallisten henkilöiden arkisia kävelyreittejä. Huolellisen valmistelun vastapainona Koester antaa tapahtumien ja paikkojen viedä, hän sallii assosiaation. Koesterin teosten aiheina ovat olleet mm. Immanuel Kant tai Bertolt Brecht. Myös fiktiivinen Dracula on innoittanut häntä. Taiteilijaa kiinnostaa minkälaisia kokemuksia erilaisilla ihmisillä on tietyistä paikoista kaupunkiympäristössä tai luonnossa. Miten nämä paikat ovat muuttuneet? Entä ihminen? Koester on myös tutustunut siihen miten huumausaineiden vaikutuksen alaisena olevat ihmiset kuvailevat kokemuksiaan. Taiteilijan tutkimusmatkojen tarkoituksena on selvittää, mitkä asiat vaikuttavat kehoomme ja miten mielemme kokee ne.

Joachim Koesterin teoksia on nähty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee New Yorkissa. Näyttelyä on tukenut Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto.


TAITEILIJATAPAAMINEN
Torstaina 19.11.2009 Joachim Koester kertoo englanniksi taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54–60) Kuvateatterissa klo 14 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.


10 questions to Joachim Koester


1. Could you tell how you start planning your art works and how the work proceeds?
Mostly the process starts with an idea or a subject matter that I speculate about for months and which eventually turns into an artwork.

2. With which themes have you worked for this exhibition?
Tarantism; a trance dance from southern Italy, traditionally done by people to rid themselves of the spasms caused by the wolf spiders bite.

3. Why are these subjects important to you?
I used the Tarantism phenomena to explore the fringes of the body.

4. Have you worked for a long time with these subjects?
More or less.

5. Could you tell about the technique you have used for the art works in this exhibition?
It’s a 16mm film projection.

6. Is this technique typical for your working?
Yes.

7. On which aspects have you especially concentrated regarding the preparing of this exhibition?
Hopefully this will be answered when people see the work.

8. What does this exhibition at Turku Art Museum mean to you?

I’m looking forward to see the film installation at the Turku Art Museum.

9. Which other art fields are close to you and why?
Ideas that relate to bodily movements. One way to explain this interest is going through the metaphoric connotations of photography. Photography has historically been seen as a medium that bridges the world of materiality and the so-called” invisible realms”. In my own practice I have been greatly inspired by this concept, except that in my photographic works the invisible realms do not refer to occult lore, but rather to a world of ideas. I think a connection could be drawn between the photographic as a portal to another realm, and certain types of ”bodily movements”.

10. Could you tell about your future plans?
To make new (hopefully) intriguing films (among many other things).
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019