Pilvi Takala
The Angels
7.11.2008–11.1.2009

Pimiössä esitetään Pilvi Takalan uusin teos The Angels.

Taiteessaan Takala tutkii ja testaa huolella suunnittelemiensa performanssien kautta ihmisten käyttäytymistapoja erilaisissa tilanteissa ja tiloissa. The Angels -teoksessa tavarataloon on ilmestynyt eräänlainen auttaja, enkeli, joka korjailee ihmisten tekemiä virheitä. Kaupassa liikkuvat asiakkaat eivät tätä huomaa, mutta piilokameralla kuvatun videoteoksen katsoja pääsee seuraamaan tilannetta aitiopaikalta. Minkälaista turvallisuutta myyjän univormuun pukeutunut ”enkeli” oikeastaan ylläpitää?

Pilvi Takala (s. 1981) on työskennellyt opiskeluajoistaan lähtien toteuttamalla performansseja, joilla hän pyrkii aiheuttamaan jonkinlaisen häiriön. Tavallisuudesta poikkeavan käytöksen kohtaamien ihmisten reaktiot hän tallentaa ja työstää esitettäväksi teokseksi.

Takala on vienyt performanssinsa erilaisiin paikkoihin ja näin katsoja voi myös pohtia esimerkiksi ihmisten suhdetta julkisiin tiloihin. Islantilaisessa jäätelöbaarissa työntekijöiden silmien alla liikkui henkilö, joka kenenkään estämättä maisteli erilaisia jäätelöitä. Tänä syksynä Kiasmassa nähtiin Takalan teos The Trainee (2008). Teosta varten taiteilija vietti kuukauden harjoittelijana yrityksessä ja sekoitti työyhteisön normaaliksi kokemia käyttäytymistapoja matkustamalla päivän hississä ja istumalla useita päiviä tyhjän työpöydän äärellä mietiskellen. The Angels -teoksessa Takala ei tutki ensimmäistä kertaa tavarataloympäristöä. Bag Lady -teoksessa (2006) taiteilija liikkui saksalaisissa kauppakeskuksissa viikon ajan mukanaan läpinäkyvä kassi täynnä seteleitä. The Announcer -teoksessa taas (2007) nainen pyysi jatkuvasti tavaratalon henkilökuntaa kuuluttamaan viestejä näkemilleen komeille miehille.

Pilvi Takala valmistui Kuvataideakatemista vuonna 2006. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Amsterdamissa Hollannissa. Hänet on vastikään valittu kahdeksi vuodeksi hollantilaiseen Rijksakademien residenssitaiteilijaksi.

TAITEILIJATAPAAMINEN su 9.11.2008
Pilvi Takala kertoo yleisölle taiteellisesta työskentelystään sunnuntaina 9.11. klo 12 Turun taidemuseon Studiossa.

Näyttelyn toteuttamista ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.


10 kysymystä Pilvi Takalalle


1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
Teokseni perustuvat aina performatiiviseen interventioon tietyssä jo olemassa olevassa tilassa tai tilanteessa, jossa performanssin päähenkilö rikkoo paikalla vallitsevia kirjoittamattomia sääntöjä rakentavalla tavalla. Teoksen suunnittelu alkaakin performanssin ja päähenkilön roolin kehitelystä. Koska performanssi on aina improvisointia tiettyjen rajojen puitteissa, pyrin esiintymään päähenkilönä aina itse. Kun idean kannalta on välttämätöntä, että roolissa on joku muu kuin nuori nainen, käytän näyttelijöitä, jolloin tapahtumia täytyy pyrkiä enakoimaan enemmän ja performanssi suunnitella tarkemmin. Seuraava työvaihe on taltioinnin suunnittelu. Koska teosteni idean kannalta on aina tärkeää, etteivät performannsin vaikutuspiiriin joutuvat tiedä, että kyseessä on performanssi, on kamerat ja mikit pidettävä visusti piilossa. Jätän mielummin kameran tai mikin kokonaan pois kuin otan riskin paljastua ja joskus käytänkin lopullisessa teoksessa myös minun ja avustajieni kokemaan perustuvaa remake-materiaalia. Viimenen työvaihe on tyypillisesti piilokameralla kuvatun materiaalin editointi videoteokseksi.

2. Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?

Teoksen aiheet liittyvät turvallisuuteen, hyviin tekoihin ja kaupalliseen julkiseen tilaan. Mietin mitä tarkoittaa vilpitön hyvä teko ja milloin ja millaisin motiivein toisesta huolehtiminen ja toisen yli suojeleminen on jopa vaarallista. Teos tapahtuu tavaratalossa, jossa siellä työskentelevien tehtävänä on pitää yllä turvallista, miellyttävää ilmapiiriä ja olla ystävällinen asiakkaita kohtaan. Teoksen päähenkilö on pukeutunut myyjien tavoin mustaan pukuun ja osallistuu miellyttävän ilmapiirin ylläpitoon korjaamalla asiakkaiden pieniä virheitä näiden huomaamatta, niin ettei avun kohde koskaan saa tietää tulleensa autetuksi tai edes tarvinneensa apua. Päähenkilö on siis eräänlainen pyyteetön hyväntekijä, suojelusenkeli, jonka taskuvarkaan omaiset liikkeet ja myyjänä esiintyminen kuitenkin herättävät epäillyksiä. Ensin hyvältä vaikuttanut teko onkin tarkemmin ajateltuna kammottava, haluammeko tosiaan että joku itsensä enkeliksi nimennyt korjaa kaikki ympäristömme virheet ja epätäydellisyydet meidän siitä koskaan tietämättä.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?

Nämä ovat aiheita, jotka tulevat vastaan omassa arkipäivässä, ja tärkeitä koska ne kuuluvat varmasti muidenkin arkipäivään. Lisäksi minulle on jotenkin luonteenomaista tarkkailla ja pohtia sosiaalisia sääntöjä ympärilläni ja niillä pelaaminen teoksissani on muodostunut jonkinlaiseksi vakio tekniikaksi. Haastamalla kirjoittamattomia sääntöjä voin tehdä tehdä näkyväksi aukkoja, uusia mahdollisuuksia siellä missä niitä ei olettaisi olevan, pitäen aihepiirin samalla lähellä arkea. Keksimäni henkilöt ja tapahtumat ovat aina uskottavan ja uskomattoman rajalla ja sekoittuvat luontevasti todellisiin tapahtumiin, niin ettei fiktion ja faktan raja ole selvä tai tärkeä

4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?

Olen aina ollut kiinnostunut sosiaalisista säännöistä, siitä miten ihmiset huolehtivat toisistaan ja muodostavat ryhmiä, olen siis työskennellyt tämän kaltaisten aiheiden parissa aina. Erityisesti kauppakeskus tai tarvaratalo jonkinlaisena vajaana (kaupallisena) julkisena tilana ja kysymykset turvallisuudesta ovat myös kiinnostaneet minua pitkään ja jo kaksi aikaisempaa teostani Bag Lady-diaesitys / kirja (2006) ja The Announcer-video (2007) sijoittuvat kauppakeskukseen tai tavarataloon. Erityisesti Bag Lady käsittelee hyvin samankaltaisia aiheita kuin The Angels. Teos perustuu viikon mittaiseen performanssiin, jossa shoppailin viikon ajan siististi pukeutuneena saksalaisessa kauppakeskuksessa kantaen isoa määrää käteistä läpinäkyvässä muovipussissa.

5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?
Video on kuvattu kassiin piilotetulla HDV kameralla.

6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?
Erittäin tyypillinen.

7. Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?

Pidän lyhyistä videoista, mutta videoteokseni usein venähtävät huomaamatta yli 10 minuuttisiksi ja viimeisin työ, The Trainee, on useista alle 10 minuuttisista videoista koostuva installaatio. Tämän teoksen idea tuntui mahdolliselta toteuttaa niin, että lopullinen video on vain muutaman minuutin pituinen, mutta sen saattaa joutua katsomaan pariin kertaan.

8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?

Tämä on ensimmäinen näyttelyni Suomessa Helsingin ulkopuolella, tästä on hyvä aloittaa kotimaan valloitus.

9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?
Kirjallisuus ja elokuvat ovat ehdottomasti läheisimpiä, niitä kulutan eniten, niistä vaikutun ja inspiroidun eniten. Niiden formaatit ovat myös lähellä omaa työskentelyäni. Musiikki on myös tärkeää, mutta kaikista muista syistä kuin omaan työhön liittyvistä.

10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Aloitan tammikuussa 2009 kaksivuotisen residenssin Rijksakademiessa  Amsterdamissa. Suunnitelmani on käyttää hyväkseni residenssin tarjoamat loistavat työskentelyolosuhteet.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019