Peter Land
The Lake
23.1.–22.3.2009
Vuoden aloittaa Tanskan eturivin nykytaiteilijoihin lukeutuvan Peter Landin (s. 1966) teos The Lake.
Turun taidemuseo aloitti video- ja mediataidetta esittelevän Pimiö-näyttelyiden sarjan vuoden 2008 alussa. Ensimmäisenä vuonna Pimiössä esitettiin kuuden suomalaisen taiteilijan tai taiteilijaryhmän teoksia. Vuonna 2009 Pimiössä nähdään muista pohjoismaista kotoisin olevien taiteilijoiden teoksia.

Peter Landin teoksessa The Lake (Järvi, 1999, video, 9 min.) tyylikkääseen metsästäjän asuun pukeutunut taiteilija kulkee kesäisen metsän halki huolettomasti ase olkapäällään. Taustalla soi Ludwig van Beethovenin pastoraalisinfoniana tunnettu 6. sinfonia. Välillä luonnossa kulkeva taiteilija pysähtyy pyyhkimään hikeä otsaltaan, ottaa huikan taskumatistaan ja jatkaa matkaansa ryhdikkäänä. Lopulta taiteilija saapuu rantaan ja astuu määrätietoisena soutuveneeseen. Pian musiikki katkeaa laukaukseen.

Mitä laukauksen jälkeen tapahtuu? Taiteilija katoaa, hänestä jää jäljelle vain hattu. Ympäröivässä luonnossa ei kuitenkaan näytä tapahtuvan muutoksia. Pastoraalisinfonian tilalla katsoja kuulee luonnon omat äänet. Käet kukkuvat ja hyönteiset jatkavat eloaan. Teoksellaan The Lake Peter Land haluaa pohtia olemassaoloa. Mitä maailmassa tapahtuu sen jälkeen kun hän itse kuolee?  Muuttuuko mikään?
 
Tanskalainen Peter Land asuu ja työskentelee tällä hetkellä Malmössä Ruotsissa. Maalarina aloittanut taiteilija huomasi 1990-luvun lopulla videokameran tarjoavan loistavan kommunikointivälineen. Nykyisin hän työskentelee laaja-alaisesti toteuttaen maalausten ja piirrosten lisäksi videoita ja veistosinstallaatioita. Peter Landin teoksia on nähty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä. Vuonna 2005 hänen teoksensa Playground oli esillä Venetsian biennaalissa Tanskan paviljongissa. Peter Landin teoksia ei ole aikaisemmin nähty Suomessa, joten Turun taidemuseon Pimiö-näyttely on hänen ensiesiintymisensä maassamme.


TAITEILIJATAPAAMINEN
Torstaina 22.1.2009 Peter Land esittelee englanniksi taiteellista työskentelyään Turun taideakatemian (Linnankatu 54–60) Kuvateatterissa klo 14 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019