Eeva-Mari Haikala
Attempt
25.1.–9.3.2008

Turun taidemuseon uuden Pimiö-sarjan aloittaa helsinkiläisen Eeva-Mari Haikalan (s. 1974) näyttely Attempt (Yritys).

Pimiössä esitetään Haikalan teos Five attempts to be still (Viisi yritystä olla hiljaa), 2007, joka kuvattiin paikallaan seisovalla 16 mm filmikameralla taiteilijan ollessa residenssissä Isossa-Britanniassa. Teoksessa näyttelijä työntää taiteilijan pehmoiselle sängylle, jolla hän yrittää maata hiljaa paikallaan. Videossa ei tunnu tapahtuvan paljoakaan. Pian katsoja kuitenkin huomaa keskittyvänsä seuraamaan taiteilijan hengitystä ja tarkkailemaan hänen liikkumattomuuttaan. Entä huoneen sisustus? Tarkkaan mietityt yksityiskohdat viittaavat muiden taiteilijoiden ylellisiä makuuhuoneinteriöörejä esitteleviin maalauksiin, mutta samalla ne herättävät eloon katsojan omia muistoja. Taiteilija kertoo inspiroituneensa erityisesti ranskalaisen Pierre Bonnardin (1867–1947) maalauksista.
Five attempts to be still kutsuu omaan ajalliseen ulottuvuuteensa ja muuttaa ajan kokemisen. Kun ta-pahtumat ja liikkeet ovat riittävän pieniä ja hitaita kasvaa niiden merkitys ja ne imaisevat mukaansa. Haikalan teoksissa valaistus ja värit luovat maalauksellisen tunnelman. Liikkeiden hitaus vahvistaa tätä mielikuvaa. Taidehistoriallisten viittausten ja omakohtaisten kokemusten lisäksi Haikala haluaa teoksellaan kiinnittää huomiota asetelman ja liikkuvan kuvan suhteeseen.

Five attempts to be still on Haikalan ensimmäinen teos, jossa interiööri on lavastettu ja videon tekemiseen on osallistunut joukko ammattilaisia. Kuten aikaisemmissa videoissaan, Haikala käyttää performanssitaiteen kieltä ja esiintyy niissä rohkeasti itse. Näin Five attempts to be still jatkaa hänen omaan kehoon liittyvien teostensa sarjaa (ks. www.eeva-mari.net/).


TAITEILIJATAPAAMINEN
Sunnuntaina 27.1.2008 klo 14 alkaen Eeva-Mari Haikala ja Saara Ekström esittelevät näyttelynsä yleisölle Studiossa.

Residenssi toteutettiin yhteistyössä SPACEX gallerian, Dartington College of Artsin ja FRAMEn kanssa. Kiitos myös Taiteen keskustoimikunnalle ja Lontoon Suomi-instituutille.

Kymmenen kysymystä

1 Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?

Riippuu hyvin pitkälti teoksesta. Toisinaan alkuidean pystyy nimeämään hyvinkin selkeästi, toisinaan ei. Yleistäen voisin sanoa, että teosten lähtökohdat tulevat jostakin jo olemassa olevasta; joko omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta ja muistosta, tai muutoin nähdystä ja koetusta, kuten vaikkapa nähdystä elokuvasta tai kuullusta musiikista. Joskus nämä kaksi lähtökohtaa kohtaavat samassa teok-sessa. Työn eteneminen on usein kiinni teoksen tekniikasta. Olen aika hidas etenkin sisällön suunnit-telussa ja ideoiden kehittelyssä, eli idean ja valmiin teoksen välillä voi kulua pitkäkin aika.


2 Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?

Muunmuassa liikkuvan kuvan mahdollisuuksiin sivuta pysähtyneen kuvan ominaisuuksia, sekä per-formanssin traditioon.


3 Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?

Olen kiinnostunut eri taiteenlajien välisistä risteyskohdista.


4 Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?

Kyllä, oikeastaan alusta alkaen. Etenkin video/filmiperformanssi, ja itse myös esiintyjänä toiminen on ollut mukana aina. Systemaattisempi asetelmallisuuden ja liikkuvan kuvan pohdinta on ollut osa työs-kentelyäni parisen vuotta.


5 Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?

Teos on kuvattu 16mm filmille.


6 Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?

Kyllä. Tosin tässä työssä käytin ensimmäistä kertaa 16mm filmiä. Uutta oli myös se, että kuvaus ta-pahtui lavastetussa ympäristössä ja mukana muita ihmisiä; kuvaaja, valaisija, näyttelijä, assistentti jne.


7 Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?

Turun taidemuseon Pimiö-tilan näyttelyä varten olen eniten käyttänyt aikaa siihen, että saisin filmin intensiivisyyden säilymään digitaalisessa kopiossa.


8 Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?

On hienoa, että Turun taidemuseo on ottanut oman tilan mediataiteen esittelylle, ja on kunnia saada olla uuden näyttelysarjan ensimmäinen taiteilija.


9 Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?

Ensimmäiseen kysymykseen viitaten seuraan tai ainakin pyrin seuraamaa aktiivisesti mitä kulttuurin-kentällä tapahtuu. Kuvataiteen lisäksi seuraan etenkin teatteria ja tanssia, erityisesti erilaisia uusia esi-tystaide-esityksiä ja nykytanssia.


10 Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Olen kotoisin Kaakkois-Suomesta ja siellä päin sanotaan usein erotessa ”koitahan pärjäillä”. Siihen pyrin. 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020