Hannu Karjalainen
Surfers
14.3.–20.4.2008
Maalis-huhtikuussa Pimiössä nähdään Hannu Karjalaisen  (s. 1978) videoteos Surfers (Lainelautailijat), 2008. Ennen Surfers-teoksen valmistumista Karjalainen tutki useissa videoissaan muotokuvan esittämisen tapoja ja merkityksiä sekä erityisesti valokuvan ja liikkuvan kuvan suhdetta. Jo varhaisista teoksistaan lähtien hän on käyttänyt teostensa olennaisena osana ääntä ja kokeellista musiikkia. Uusimmassa teoksessaan Karjalainen jatkaa samojen teemojen ja työskentelytapojen parissa.

Lainelautailijat tasapainoilevat laudallaan nauttien valtavien aaltojen eteenpäin vievästä voimasta. He hallitsevat kehonsa liikkeet ja sopeutuvat vesielementin määräämiin muutoksiin. Surfers-teoksessa Karjalainen korostaa hidastetulla kuvalla liikkeiden merkitystä ja saa katsojan eläytymään tilanteeseen, jossa lautailijan pienikin liike vaikuttaa lopputulokseen. Tilanteen herkkyyttä alleviivaa hiljaisuus. Taiteilijan valitsema kuvakulma ja rajaukset saavat katsojan pohtimaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Kumpi mukautuu? Mikä ihmisen paikka on maailmassa? Aluksi selvältä tuntuva vastaus muuttuu viimeistään siinä vaiheessa kun lautailija tekee ratkaisunsa.

Hannu Karjalainen valmistui valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005. Tällä hetkellä hän asuu Strasbourgissa Ranskassa.


Kymmenen kysymystä Hannu Karjalaiselle:


1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
Joskus teoksen suunnittelu saattaa kestää hyvinkin pitkään. Ajatus teokseen vain pulpahtaa jostakin, kenties joidenkin audiovisuaalisten virikkeiden inspiroimana ja sitten alan työstää sitä mielessäni ja hakea sille visuaalista muotoa piirtämällä tai kuvaamalla. Toisinaan työskentelen spontaanimmin, satun vain olemaan kameran kanssa liikenteessä ja kuvaan jotakin hetken mielijohteesta. Tämä ei tosin välttämättä johda vielä valmiin teoksen tekemiseen, vaan saatan palata paikalle kuvaamaan teoksen uudestaan.

2. Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?
Olen viimeisen parin vuoden ajan kuvannut eräänlaisia sarjallisia muotokuvia liikkuvan kuvan keinoin. Tämä lähti liikkeelle kiinnostuksestani klassiseen muotokuvamaalaukseen ja tämä on johtanut minut pikkuhiljaa myös maiseman tutkimiseen. Surfers on hieman erilainen teos kuin monet viimeaikaiset, mutta näen sen kuitenkin luonnollisena jatkeena sille, mitä olen tehnyt aiemmin. Teos kuvaa mm. ihmisen ja luonnon välistä suhdetta.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?
Käsittelen sellaisia aiheita, jotka kiinnostavat minua. Eli toisin sanoen, en etsimällä etsi aiheita tai teemoja, vaan kuvaan sellaisia aiheita, jotka askarruttavat minua ennenkaikkea ihmisenä, ei vain koulutettuna kuvataiteilijana.

4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?
Vaikka tekniikka ja välineet ovat vaihtuneet, olen ollut näistä aiheista kiinnostunut pitkään, voisi sanoa että jopa taitelijanurani alusta lähtien, vaikka ilmaisu onkin muuttunut.

5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?
Surfers on kuvattu HD videolle.

6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?
Liikkuva kuva on ollut keskeinen välineeni vuodesta 2002, jolloin tein ensimmäisen videoni.

7. Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?
Tiesin tilan jo hyvissä ajoin etukäteen, joten halusin tehdä jotain, mikä toimisi tuossa tilassa ja ottaisi katsojan haltuunsa. Tein pari muuta teosta viime vuoden loppupuolella, mutta vasta kun Surfers alkoi hahmottua, vakuutuin siitä, että tässä oli oikea teos tähän tilaan.

8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?
Olen erittäin iloinen ja kiitollinen siitä, että saan esittää uuden teokseni Turun taidemuseossa ja että Turun taidemuso on päättänyt omistaa tämän tilan videotaiteelle. Olen myös varsin utelias, minkälaista palautetta uusi teokseni saa Turussa.

9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?
Etenkin musiikki on aina ollut läheistä minulle. Teen myös itse musiikkia, ja se on hyvää vastapainoa kuvataiteen tekemiselle. Viime aikoina olen kuitenkin ollut kaikkein vaikuttunein arkkitehtuurin saavutuksista. Esimerkiksi Gaudin arkkitehtuuri Barcelonassa oli varsin vaikuttavaa.

10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
En halua kovin pitkälle suunnitella tulevaisuutta, koska aina tulee uusia yllättäviä juttuja vastaan. Mutta lähitulevaisuuden suunnitelmissa on näyttelyitä mm. Saksassa ja Ranskassa, uuden taideprojektin valmistelua ja juuri kuvaamani musiikkivideon editoimista.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019