Miniatyyrit
Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma
18.9.2009–28.11.2010

Turun taidemuseo vastaanotti vuonna 2004 lahjoituksena oikeustieteen tohtori Henry Lönnforsin korkeatasoisen miniatyyrikokoelman, joka koostuu 57 teoksesta. Miniatyyrit ovat pääosin ruotsalaisia ja peräisin 1700-luvun lopulta ja 1800-luvun alusta. Ajanjaksoa pidetään eurooppalaisen miniatyyrimaalauksen kultakautena. Kokoelmaan sisältyy myös joukko keskieurooppalaisia miniatyyrejä aina 1600-luvulta alkaen. Suurin osa miniatyyreistä on muotokuvia. Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma esitellään nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa.

Vaasalaissyntyinen oikeustieteen tohtori Henry Lönnfors (1939–2004) teki elämäntyönsä pääosin Turussa, Åbo Akademissa. Hän oli yhteiskunnallisesti valveutunut ja toimi monissa luottamustehtävissä, mm. Turun Taideyhdistyksen hallituksen pitkäaikaisena jäsenenä ja rahastonhoitajana. Hän testamenttasi miniatyyrikokoelmansa Turun Taideyhdistykselle (Turun taidemuseolle) ja osoitti varoja sen kartuttamiseksi. Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma on arvokas lisä Turun ja koko Suomen harvalukuisiin julkisiin miniatyyrikokoelmiin. Etenkin kokoelman lukuisat ruotsalaiset miniatyyrit ovat linjassa Turun taidemuseon aikaisempaan kokoelmaan nähden, jossa on alusta alkaen ollut edustettuna kotimaista ja skandinaavista taidetta. Lönnforsin miniatyyrikokoelman ranskalaiset ja yksittäiset muut ulkomaiset teokset puolestaan avartavat taiteenlajin näkökulmaa kansainväliseksi. Näyttelyn on kuratoinut Turun taidemuseon amanuenssi Christian Hoffmann.

Näyttelyn yhteydessä Turun taidemuseo julkaisee kirjan Amour unit deux c½ursHenry Lönnforsin miniatyyrikokoelma, Henry Lönnfors miniatyrsamling. Suomen- ja ruotsinkielisten artikkeleiden lisäksi julkaisussa on englanninkielinen tiivistelmä. Julkaisu esittelee kaikki kokoelman miniatyyrit teosluetteloineen värikuvina. Henry Lönnforsin keräilijäpersoonaa valottaa Heinolan kaupunginmuseon johtajan, Kari-Paavo Kokin artikkeli. Suomen kansallismuseon tutkija Satu Frondelius kertoo miniatyyrimaalauksen historiasta ja tekniikasta sekä esittelee kokoelman ruotsalaisia teoksia. Turun taidemuseon amanuenssi Christian Hoffmann paneutuu artikkelissaan Turun julkisiin miniatyyrikokoelmiin. Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Reetta Kuojärvi-Närhi selostaa yksittäisten taiteilijoiden ja teosten taustoja. Yli 200-sivuisen julkaisun on toimittanut Turun taidemuseon amanuenssi Mia Haltia ja sen graafisesta ilmeestä on vastannut Minna Luoma/Candy Graphics. Turun taidemuseo kiittää hyvästä yhteistyöstä Finepress Oy:tä sekä Turun Kirjekuoritehdasta. Suomen kirjataiteen komitea on valinnut julkaisun vuoden 2009 kauneimmaksi kirjaksi.

Henry Lönnforsin testamentin mukaisesti Turun Taideyhdistys perusti Lönnforsin nimeä kantavan ateljeen vuonna 2004. Puolalanpuiston kupeessa olevaan Albatross-jugendtalossa sijaitsevaan ullakkoateljeeseen valitaan hakemusten perusteella kuvataiteilija, joka saa työskentelytilan käyttöönsä kolmeksi vuodeksi. Vuoden 2009 alusta asti ateljeessa on työskennellyt turkulainen kuvataiteilija Hanna Seppänen (s. 1983).

Lämpimät kiitokset näyttelyn ja julkaisun mahdollistaneille tukijoille: Henry Lönnforsin rahasto, Svenska kulturfonden, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto ja FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019