Marja Helander: Eatnanvulo¨ Lottit – Maan sisällä linnut
22.11.2019–5.1.2020

Eatnanvulo¨ Lottit – Maan sisällä linnut (2018) on palkittu, tanssia ja kokeellista kerrontaa yhdistävä videoteos. Sen pääosassa ovat nuoret saamelaiset tanssinopiskelijat Birit ja Katja Haarla, jotka tanssivat halki Saamenmaan maiden ja metsien aina pääkaupunkiin, missä päätökset tehdään. Teos kertoo melankolisen tarinan pohjoisen kauniista luonnosta. Samalla se tarkastelee syvempiä kysymyksiä Saamenmaan omistuksesta ja saamelaisten oikeuksista tämän päivän Suomessa. Luonnon ja länsimaisen elämäntavan vastakohtaisuus näyttäytyy pohjoisen maiseman, baletin liikekielen, Rinneradion sävelten sekä kirpeän huumorin kautta.

”Koko elokuva lähti liikkeelle eräästä mielikuvastani: siinä tytöt tanssisivat Kuoleva joutsen -koreografiaa saamenpuvuissa Eduskuntatalon portailla. Yhtenä elokuvan alkusysäyksenä olivat Suomen saamelaisten menetetyt oikeudet omiin maihinsa ja vesiinsä Suomen juhliessa 100-vuotista taivaltaan. En kuitenkaan halunnut tehdä elokuvasta pelkkää suoraviivaista poliittista pamflettia, vaan halusin kuvata paljon pohjoista luontoa ja jättää tilaa tulkinnoille.

Minua kiinnosti, mitä syntyy, kun baletti vuosisatoja vanhana ja hyvin kurinalaisena taidemuotona tuodaan vapaaksi miellettyyn luontoon. Halusin kuvata nuoruutta, sen herkkyyttä, askelia aikuisuuden kynnyksellä, myös luonnon haurauden kautta. Teoksessa on monia teemoja, mm. viittauksia luonnon ja länsimaisen elämäntavan vastakohtaisuuteen sekä alkuperäiskansojen asemaan. Silti haluan elokuvan toimivan myös visuaalisen kauneuden, huumorin ja vapaiden mielleyhtymien kautta. Tasapaino poliittisuuden ja avoimien tulkintojen välillä on minulle tärkeää. Taideteoksessa pitää olla tyhjää tilaa, ilmaa jota hengittää
,” Helander kertoo.

Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja, jonka juuret ovat Helsingissä ja Utsjoella. Hän on tutkinut teoksissaan muun muassa identiteettiään suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin välissä. Helanderin teoksia on nähty niin kotimaassa kuin ulkomailla. Vuonna 2019 hän toimi myös Mäntän Kuvataideviikkojen kuraattorina. Maan sisällä linnut palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla 2018 Risto Jarva -palkinnolla sekä parhaana kotimaisena elokuvana alle 30-minuuttisten sarjassa.

Taiteilijatapaaminen to 21.11. klo 14
Marja Helander kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, vapaa pääsy.

www.marjahelander.com

Tapahtuma Facebookissa

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020