Annika Dahlsten & Markku Laakso: Campfire in a Zoo
22.11.2019–5.1.2020

Campfire in a Zoo (2019) on nukkeanimaation keinoin toteutettu installaatio, joka tuo näkyviin esittämisen ja katsottavana olemisen monitulkintaisuutta. Se perustuu sukutarinaan Markku Laakson isän isovanhemmista, jotka kiersivät saamelaisryhmän mukana Saksassa 1930 alkuperäiskansoja eläintarhoissa esittelevissä nk. ihmisnäyttelyissä.

Ihmisnäyttelyt olivat opettavaisia, antropologisia esityksiä, ja usein niihin liittyi myös sen ajan tieteellistä tutkimusta. Ennen elokuvia ja turismia näytännöt olivatkin tavallisille ihmisille ainoa tapa saada elävä kosketus luonnonkansoihin. Erilaiset alkuperäiskansojen ryhmät kiersivät ympäri Eurooppaa 1880-luvulta lähtien: kiertueet suunniteltiin hyvin ja karavaanit varustettiin asiaankuuluvalla esineistöllä, vaatteilla ja tarvekaluilla. Saamelaisilla on mukanaan poroja ja koiria. Suuren suosionsa takia näyttelyiden esityspaikaksi valikoitui usein eläintarha.

Myöhemmin alkuperäiskansojen esittämistä näyttelykappaleina alettiin arvostella vähemmistöjen hyväksikäytöstä. Rotuopilliset teoriat kriisiytyivät, ja ihmisnäyttelyiden suosio laski. Etnografisilla näyttelyillä oli kauaskantoisia yhteiskunnallisia vaikutuksia, ja ne vaikuttivat saamelaisten yhteiskunnalliseen asemaan Pohjoismaissa. Nykyään monet tutkijat katsovat karavaaneja kuitenkin myös kulttuurisen kohtaamisen näkökulmasta. Matkalle lähdettiin, koska haluttiin nähdä maailmaa ja kerätä kokemuksia. Saamelaiset myös kokivat olevansa jonkinlaisia kulttuurilähettiläitä. Näyttelyissä kolonialistinen näkökulma yhdistyi henkilökohtaiseen kokemukseen.

Dahlsten ja Laakso ottavat etäisyyttä Laakson suvun kokemuksiin elokuvallisin keinoin. Nukkien kautta taiteilijat voivat eläytyä Simonin, Ella Stiinan ja Veikon rooleihin saksalaisissa eläintarhoissa. Ihmisnäyttelyiden ytimessä ollut ”totuudellisuus” vaati kaiken olevan ”aitoa”. Campfire in a Zoo vastaa tähän luomalla kokonaisen fiktiivisen maailman, joka yhtä aikaa aito ja lavastettu, aivan kuten saamelaiset eläintarhoissa.

Annika Dahlsten (s. 1975 Vaasa) ja Markku Laakso (s. 1970 Enontekiö) ovat turkulaisia kuvataiteilijoita, jotka keskittyvät yhteistyössään valokuvaan, mediataiteeseen ja performanssiin. Heidän teoksiaan on ollut esillä mm. Göteborgissa, Kolumbian Medellinissä, Lontoossa ja Berliinissä. Omassa tuotannossaan Dahlsten toimii kuvataiteilijana ja animaatiotaiteilijana, Laakso taas tunnetaan taidemaalarina mm. Elvis-aiheisista töistään.

Kiitos: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus, Turun Kaupunki, Turun Taideyhdistys ja Varsinais-Suomen Taidetoimikunta.

www.dahlstenlaakso.com

Tapahtuma Facebookissa

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020