Petra Lindholm: Empty Vessels
4.10.–17.11.2019

Kathmandussa Nepalissa kuvattu Empty Vessels (2016) seuraa vuorikiipeilijöiden ajatuksia ja jalanjälkiä heidän noustessa yhdelle maailman korkeimmista vuorista. Kaukaiset vuorenhuiput muistuttavat päämäärän saavuttamisesta syntyvän tyytyväisyyden ohikiitävyydestä sekä kiipeilijöiden – ja nykyajan – sammumattomasta halusta kokea uutta jännitystä.

Vuorten symboliikka on kiehtonut Petra Lindholmia jo vuosia. Hän on pohtinut, millaisia vaikutuksia vuorilla on ihmisiin ja luontoon, ja aihe on inspiroinut useampaakin hänen teostaan. Vuonna 2013 Lindholm asui perheineen vuoden ajan Nepalissa hyvinkin erilaissa oloissa, kuin mihin he olivat suomalaisessa pikkukaupungissa tottuneet. Himalajan läheisyys innoitti taiteilijaa haastattelemaan alueella liikkuvia vuorikiipeilijöitä ja koostamaan oman kuvitelmansa vuorelle nousemisesta. Ensimmäisenä syntyi teoksen musiikki ja äänimaailma, jossa tietokoneääni kannustaa kiipeilijöitä heidän suorituksessaan. Mukaan Lindholm sekoitti alfa-aaltoja lisätäkseen teoksen hypnoottisuutta. Kuvamateriaalin hän kuvasi jälkeenpäin, osin 35 milliselle kinofilmille ja osin valokuvaten.

Empty Vessels on eteerinen kuvaus kiipeämisestä ja siitä kamppailusta, jonka huipulle tähtäävä joutuu läpikäymään. Matka kohti voitontavoittelua on vailla selvää alkua tai loppua. Lindholmin haastattelemat vuorikiipeilijät puhuivat tavallisen elämän riittämättömyydestä ja halustaan saada elämästä enemmän irti. On helppoa jäädä kilvoittelun vangiksi yhteiskunnassa ja ajassa, jotka ajavat meitä jatkuvasti eteenpäin. Yhä useamman halutessa kokea jokaisen maailmankolkan ja koetella omia rajojaan, koettelemme mitä suurimmissa määrin myös planeettamme kestokyvyn äärirajoja. Mont Everest muuttuu kaatopaikaksi ja turismin muut lieveilmiöt rasittavat aluetta. Paralleeli kuva pienestä ihmisestä äärettömässä luonnossa voi auttaa asettamaan asiat oikeaan mittakaavaan. Miksi kulutamme itsemme ja luonnonvaramme loppuun?

Petra Lindholm (s. 1973 Karjaa) on valmistunut Tukholman Kuninkaallisesta taidekorkeakoulusta vuonna 2001 ja asuu ja työskentelee nykyisin Pjätterydissä, Ruotsissa. Lindholm käyttää välineenään pääasiassa videota, ääntä ja valokuvaa ja keskittyy teoksissaan tiukan narraation sijasta värien ja kuvien nyansseihin ja vahvojen tunnelmien luomiseen. Hän säveltää myös itse musiikin ja muun äänimaailman teoksiinsa. Lindholmin teokset liittyvät usein muistikuviin ja ajankuluun. Hänen uusimpana kiinnostuksen kohteinaan ovat jäätiköt ja viimeaikaiset dramaattiset muutokset luonnossa. www.petralindholm.net

Näyttelyä ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Svenska kulturfonden.

FB tapahtuma

 

TAITEILIJATAPAAMINEN

torstaina 3.10. klo 14 Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Petra Lindholm kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Vapaa pääsy.


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020