Anna Reivilä: Nomad
8.2.–31.3.2019

Näyttelyn nimi Nomad viittaa vailla vakituista asuinpaikkaa olevaan kuljeskelijaan mutta myös työskentelyprosessiin, joka on ominaista valokuvaaja Anna Reivilälle. Mustavalkoiset luontokuvat vaativatkin syntyäkseen usein viikkojen vaelluksia asuttamattomilla alueilla. Näyttelyssä teokset jatkavat kuvausretkillä aloitettua matkaa.

Reivilä tutkii ihmisen ja luonnon suhdetta yhdistäen teoksiinsa valokuvauksellisia, veistoksellisia ja performatiivisia elementtejä. Bond-sarjan kuvissa esiintyy erilaisia köysin sidottuja luonnon elementtejä maisemassa. Reivilä viittaa japanilaiseen sidontaperinteeseen, jossa köysiä ja solmuja on käytetty symboloimaan ihmisten ja jumalien välisiä yhteyksiä ja osoittamaan pyhää paikkaa ja aikaa. Köysien käyttäminen viivoina on Reivilän tapa piirtää. Köydet tuovat esiin vuorovaikutuksia sekä yhteyksiä elementtien välillä luoden uudelleentulkintoja maisemasta. Nämä kolmiulotteiset piirrokset ovat fyysisesti epävakaita ja olemassa vain hetken. Valokuva ikuistaa prosessin ja tulee osaksi teosta.

Reivilä on tutkinut bondagen (jap. kinbaku) filosofiaa japanilaisen nykytaiteilija Nobuyoshi Arakin kuvien raa’asta väkivallasta ja kauneudesta inspiroituneena. Japanin kielessä sana tarkoittaa kirjaimellisesti tiukan sidonnan kauneutta. Se löytää hienovaraisen tasapainonsa koossapysymisen ja katkeamispisteen välillä. Reivilä etsii suomalaisesta luonnosta samaa jännittyneisyyden kauneutta ja käy omien tekojensa kautta dialogia luonnon kanssa. Dialogi muuttaa maisemaa mutta myös taiteilijan omaa näkemystä luonnosta.

Meditatiiviset kuvat pohjoiseen luontoon kuuluvista ikiaikaisista luontoelementeistä sisältävät viitteitä myös taiteilijan omiin juuriin. Esikristillisellä ajalla kivillä ja puilla oli vahva symbolinen läsnäolonsa ja niiden uskottiin olevan pyhiä. Vastaavaa, historialle kumartavaa luonnon personifiointia liittyy myös Reivilän omaan työskentelyyn.

Anna Reivilä (s. 1988, Helsinki) asuu ja työskentelee Porvoossa hyödyntäen teoksissaan maataiteen ja valokuvauksen metodeja. Hän on valmistunut Aalto yliopistosta 2018 ja kuuluu ns. Helsinki Schoolin kuvaajiin. Hänen teoksiaan on nähty useimmiten Suomen ulkopuolella kansainvälisissä ryhmänäyttelyissä mutta parhaillaan myös Kiasmassa, jonka kokoelmiin Reivilän teoksia kuuluu.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

helsinkischool.fi/artists/anna-reivila/portfolio/bond/

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020