Noora Schroderus: Koiranäyttely
17.11.2017–7.1.2018
Noora Schroderuksen Koiranäyttelyssä pohditaan koiran ja ihmisen pitkää yhteistä historiaa ja näiden kahden lajin yhteiselon nykyistä dynamiikkaa. Alunalkaen koira löysi tiensä Schroderuksen näyttelyn aiheeksi sattumalta, kun toinen taiteilijan omista koirista meni työhuoneella entisöitävänä olleen nukkekodin sisään. Näky oli kiehtova ja Schroderus alkoi opettaa koiraansa poseeraamaan kameralleen nukkekodin huoneissa, joiden mittakaava muutti suurisilmäisen ja viattomalta näyttävän pikkukoiran norsuksi posliinikaupassa. Elefantti-sarjan (2016) valokuvat ovat hellyttäviä ja tuttuja mutta samalla ne myös muistuttavat, ettei lemmikin omistaminen ole aina miellyttävää ja pienikin eläin voi joskus tuntua liian isolta ja vaativalta. Samalla ne tekevät näkyväksi harvemmin ääneen lausuttua tosiasiaa, etteivät lemmikit itse voi päättää kenen kanssa ne elävät ja mitä niiltä vaaditaan vaan niiden osana on sopeutua omistajansa tapoihin ja elämäntyyliin.

Schroderuksen aiemmat, erilaisista ihmiskarvoista tehdyt Karvainen Kasvio -sarjan teokset herättivät edelliskesänä Mäntässä huomiota epätavallisilla materiaalivalinnoillaan. Canis lupus familiaris (2017) jatkaa karvateemaa mutta tällä kertaa teosten materiaalit ovat peräisin lukuisten erirotuisten koirien karvalahjoituksista. Schroderuksen työskentely pohjautuukin usein materiaalikokeiluihin ja ajatus arkipäiväisen ja merkityksettömänä pidetyn materiaalin muuttumisesta visuaaliseksi ja esteettiseksi taideteokseksi kiehtoo häntä. Käsityö, uusien tekniikoiden opetteleminen ja viimeistelty lopputulos ovat tärkeä osa teosten aikaa vievää syntyprosessia mutta myös niiden katsomiskokemusta. Kirjotut koirankarvat taipuvat teossarjassa yksilöllisiksi, kunkin karvaturrin näköisiksi ja nimisiksi muotokuviksi. Teokset osoittavat, miten juuri nimi tekee koirasta merkityksellisen ja nimetyllä koiralla on ihminen kumppaninaan. Samalla ne myös muistuttavat, että parhaimmillaan koira on ihmisen vertainen elämänkumppani, johon solmittu suhde voi olla toisinaan pidempi ja merkityksellisempi kuin moni ihmissuhde. 

Noora Schroderus (s. 1982) on Kuvataideakatemiasta vuonna 2014 valmistunut, Salossa asuva kuvanveistäjä, joka hyödyntää työskentelyssään monipuolisesti eri materiaaleja ja tekniikoita. Hänen teoksiaan on nähty viime aikoina mm. Serlachius-museo Göstassa ja Galleria Amassa. Oman tuotantonsa rinnalla hän työskentelee myös yhdessä puolisonsa Kimmo Schroderuksen kanssa.

Näyttelyä ovat tukeneet Taike ja Suomen Kulttuurirahasto. Kiitos karvalahjoituksia tehneiden koirien omistajille.

www.nooraschroderus.com
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020