Marko Turunen: ADHD-Sheikki
15.9.–12.11.2017

Marko Turusen ADHD-Sheikki (2016) piirtää 30 lyhytanimaation voimin muotokuvaa yhteiskunnan ulkopuolelle jääneestä, pohjimmiltaan älykkäästä ja hyväsydämisestä mutta psyykkisesti epävakaasta ja päihderiippuvaisesta miehestä, joka ajautuu usein hankaliin tilanteisiin ja moraalittomiin tekoihin. Hetkessä elävän, hillittömän ja häpeilemättömän Sheikin tekemät ratkaisut eivät useinkaan miellytä kanssaeläjiä, saati virkavaltaa ja vaikeudet seuraavat toisiaan - harvemmin ilman Sheikin omaa syytä.

ADHD-Sheikin tarinat perustuvat tapahtumiin, joita oikea olemassa oleva mutta pyynnöstä nimettömänä pysyvä henkilö on Turuselle haastatteluissa kertonut. Turunen on tuntenut ”Sheikin” yli 20 vuotta ja vuosien varrella moni asia on jäänyt askarruttamaan. Vastausta odottavat edelleen muun muassa kysymykset, onko Sheikillä oikeasti useita lapsia miljonäärinaisten kanssa ja onko tämä oikeasti ollut palkkasotilaana Nigeriassa.

Sivusta seuraavalle Sheikin elämä näyttäytyy raadollisena ja absurdina ja hänen sovinistisia ja mielipuolisia juttujaan voisi kuvailla vähintäänkin epäkorrekteiksi. Kerrotuille tarinoille on helppo nauraa vaikka todellisuus niiden takana on monesti kaukana huvittavasta. ADHD-Sheikin edesottamuksiin voi tutustua myös sarjakuvan muodossa. Neliosaisesta kirjasarjasta on julkaistu toistaiseksi kolme kirjaa. Näyttelyssä on esillä myös Turusen piirustuksia vuosilta 2015–2017.

Superturusenakin tunnettu Marko Turunen (s. 1973) on tällä hetkellä Kotkassa asuva kuvataiteilija, sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja, joka on valmistunut Turun Piirustuskoulusta 1997. Useita palkintoja kahmineet sarjakuvat muodostavat hänen tuotantonsa näkyvimmän osan, ja niitä on käännetty myös ranskaksi, saksaksi ja italiaksi.

Taiteilijatapaaminen torstaina 14.9. klo 14 Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54, Turku). Marko Turunen kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään. Vapaa pääsy.

superturunen.wordpress.com

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019