Johanna Ketola: Laakso L447
15.9.–12.11.2017

Laakso L447 on teoskokonaisuus, joka muodostuu kaksiosaisesta videoteoksesta, valokuvista ja veistoksellisista elementeistä. Sen nimi viittaa teollisesti valmistettuun, synteettiseen maaliin, jonka vihreän sävy valmistajan mukaan kuvastaa laaksoa.

Näyttely tarkastelee luonnon määritelmää ja inhimillistä luontosuhdetta 2000-luvulla erityisesti nykyaikaisten, kulutustuotteina myytävien luonnon representaatioiden kautta. Esteettisen luontokokemuksen ohella sen yhtenä keskeisenä lähtökohta on taiteilijan omana elinaikana vahvistunut kokemus ihmisperäisen ja haitallisen aineksen levittäytymisen vaikutuksista ympäristöömme. Ympäristön muuttumisen kannalta hälyttävä aikalaistodellisuus paikantuukin näyttelyssä kulttuuriluontoon – inhimillisiin luontotulkintoihin ja ihmisen luontoon jättämiin jälkiin.

Johanna Ketolan työskentelyprosessiin ovat vaikuttaneet hänen keskisuomalaiselle maaseudulle sijoittuvan asuinympäristönsä metsäluonnon ja sen erityisten luontokohteiden lisäksi myös semiotiikka, globaali halpatuotanto sekä haikurunot ja niiden tapa kuvailla maailmaa. Täsmällistä mutta samalla runollista kuvallista tulkintaa jäljittävä Laakso L447 puhuttelee katsojaa levollisen mutta vieraantuneen aistikokemuksen kautta. Luonto näyttäytyy paikkana, jonne on tunkeutunut vieras, Fremdkörper. Yhtäältä vieraan ja luonnollisen mutta myös toimijuuden rajat ovat hämärtyneet. Kyse ei ole fantasiasta vaan todellisuuden erittelemisestä, jäsentämisestä ja uudelleenjärjestämisestä. Näyttelyn eloon herättävän, aarniometsää muistuttavan äänimaailman on toteuttanut musiikintekijä Petri Alanko. Näyttelyn valmistumista on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Johanna Ketola (s.1978) on kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, videon ja installaation keinoin. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2013 ja opiskellut valokuvausta Lahden Muotoiluinstituutissa ja Gerrit Rietveld Academiessa Hollanissa. Ketola asuu ja työskentelee sekä Berliinissä että Jämsässä.

www.johannaketola.com

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019