KASKI
Klassikot kiertueella 2017
2.5.–11.6.2017

Ateneumin taidemuseon Klassikot kiertueella 2017 tuo Eero Järnefeltin rakastetun Suomen taiteen kultakauden ikonin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) Turun taidemuseoon. Teos on nähtävänä 2.5.–11.6.2017 osana näyttelyä Toteutuneita unelmia ja toteutumattomia, joka esittelee Victor Westerholmin johtajakaudella 1891–1919 tehtyjä kokoelmahankintoja. Kasken vierailu tarjoaa jännittävän tilaisuuden nähdä teos Turkuun hankittujen Järnefeltien ja muiden aikalaisteosten seurassa. Kaksi näyttelyssä esilläolevaa Järnefeltin talvimaisemaa on myös maalattu samana vuonna kuin Kaski.

Satavuotiasta Suomea juhlistava Kasken kiertue jatkuu Turusta Hämeenlinnaan, Lappeenrantaan, Joensuuhun ja Jyväskylään. Toinen Suomea kiertävistä Ateneumin klassikoista on äskettäin Turussakin Schjerfbeck-näyttelyssä nähty Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888). Teosten matkaa ja tarinoita voi seurata osoitteessa www.klassikotkiertueella.fi.

Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893)

Kaskeamalla eli puut polttamalla saatiin hedelmällistä viljelysmaata. Järnefelt maalasi savolaisten maatyöläisten raskaan aherruksen kuvauksen osittain ulkona, kaskiaukiolla. Hän käytti maalaustyön edetessä apunaan myös malleista ja maisemista ottamiaan valokuvia. Eurooppalaisen taiteen realistiset ja naturalistiset virtaukset välittyivät vahvoina myös Suomeen. Teos on kotimaisiin aiheisiin keskittyneen Järnefeltin tunnetuin ja yksi Suomen taiteen kultakauden ikoni. Tunteisiin vetoava teos herätti jo valmistumisensa aikoihin keskustelua köyhän väestön oikeuksista.

#klassikotkiertueella

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019