MSL & Jaakko Pallasvuo: Bridge Over Troubled Water
7.4.–21.5.2017
Bridge Over Troubled Water (2016) on osa performanssiryhmä MSL:n (Antti Jussila & Jari Kallio) ja taiteilija Jaakko Pallasvuon käynnissä olevaa yhteistyötä. Simon & Garfunkelin albumin mukaan nimetty videoteos on pyrkimys purkaa yhtä nykyhetkemme suurinta kysymystä, ilmastonmuutosta, intuitiivisen, subjektiivisen ja fiktiivisen kautta.

On vuosi 1967, 2015, 2515, 10000 jKr. Simon (Kallio) ja Garfunkel (Jussila) matkaavat ajassa etsien vastausta ilmastokriisin aiheuttamaan, yhä kasvavaan suruun ja ahdistukseensa. Tapahtumapaikat vaihtuvat tunnistettavista turkulaista maisemista isoihin esiintymislavoihin ja Lapin lumisiin tuntureihin. Duon keskinäinen dynamiikka rakoilee, teoksen tekemiseen liittyvät valinnat arveluttavat, huolestuneisuuden ja syyllisyyden taakka painaa. Ilmastonmuutos ei ole idea vaan ilmapiiri, kulttuurillinen henki, joka läpäisee kaiken. Raskas, paksu musta pilvi, joka estää nousemasta sängystä. Onko ilmastonmuutoksen ajatteleminen kuoleman ajattelemista, kertojaääni kysyykin.

Itsereflektoiva tarina risteilee ja assosioi moniin suuntiin leikitellen itsekritiikillä ja itseironialla. Ajallisista, kuvallisista ja musiikillista kerrostumista muodostuu kiinnostava kokonaisuus, joka pitää katsojaa tiukasti imussaan. Bridge Over Troubled Water tiivistää ajassamme vallitsevan mentaliteetin; olemme umpikujassa mutta haluamme olla toiveikkaita, asiallisia ja hyödyksi. Riittääkö, jos ilmaisee huolestuneisuutensa lauluilla? Ehkä pitäisi vain yrittää unohtaa? Simon ja Garfunkel häipyvät näkyvistämme matkallaan kohti arktista horisonttia.

Turun Taideakatemiasta valmistuneet kuvataiteilijat Antti Jussila (s. 1979) ja Jari Kallio (s.1978) ovat vuodesta 2008 lähtien toimineet performanssiryhmänä MSL. Kollektiivin työskentelytapoihin kuuluu esitysten ja tapahtumien lisäksi video ja kokeellinen musiikki. Jaakko Pallasvuo (s. 1987) työskentelee monivälineisesti, mm. videoiden, tekstien, keramiikan ja sarjakuvien parissa. Pallasvuo on kiinnostunut yksilöiden muovautumisesta poliittisten ja historiallisten prosessien kautta, sekä verkottuneiden teknologioiden luomista näyttämöistä, joilla uudenlaiset oliot voivat astua näkyviin.

Taiteilijatapaaminen torstaina 6.4. klo 14 Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54, Turku). MSL ja Jaakko Pallasvuo kertovat taiteellisesta työskentelystään. Vapaa pääsy.

http://msl.tf
www.jaakkopallasvuo.com 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020