Petri Ala-Maunus: The Great Deluge
16.9.–20.11.2016
Petri Ala-Maunus (s. 1970) tunnetaan kitschin ja romantiikan ajan maisemamaalauksen kuvastoa hyödyntävistä ideaalimaisemistaan, jotka loihtivat eteemme eteerisiä taivaanrantoja ja maagisia näkyjä metsien, vuorten ja laaksojen jatkumoista. Teosten esikuvia voi jäljittää niin saksalaisen romantiikan ja realismin, Hudson River Schoolin kuin Vartiotorni-lehdenkin estetiikkaan. Viimevuosina yltiöromanttisuus on tehnyt tilaa aggressiivisemmalle mutta edelleen imaginääriselle luontokuvalle ja pedantti yksityiskohtaisuus laveammalle ja illuusiota rikkovalle pensselille.

The Great Deluge (2016) vyöryttää kankaalle raamatulliset mittasuhteet saavan vedenpaisumuksen, joka asettaa katsojan keskelle apokalyptisena pauhaavien vaahtopäiden ristiaallokkoa. Suuressa koossa aiemminkin viihtynyt taitelija käsittelee aihetta nyt lähes yhdeksänmetrisen maalauksen voimalla. Teos on järkyttävän yksityiskohtainen tavalla, joka ei kuitenkaan salli silmän tarttua mihinkään. Maiseman valtavuuteen olisi helppo hukkua mutta kuin omaa urotyötään ivaten Ala-Maunus on lisännyt maalauksen pintaan immersiota häiritseviä väritahroja ja valumajälkiä.

Raamatussa vedenpaisumus kuvataan luomistyön peruuttamisena, tarinana, jossa Jumala aikoi palauttaa maan sen alkutilaan hukuttamalla koko maailman ihmisten pahojen tekojen takia. Ala-Maunuksen tulkinta on avoin moniin suuntiin. Teos voi olla yhtä hyvin uhkaavasti jyrisevä moraliteetti kuin silkkaa katsomisnautintoa tarjoava luonnonvoimien ylistys, öljyvärimaalauksen traditiota ironisoiva uudelleenarviointi tai taitelijan henkilökohtainen voimankoetus ja taidonnäyte.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019