Lars Brunström
27.5.–28.8.2016

Ruotsalainen Lars Brunström tunnetaan mekaanisista eläinveistoksistaan, joiden installointiin sisältyy usein humoristisia piirteitä. Teosten inspiraationlähteinä toimivat ihmisten, eläinten ja koneiden liikkeet sekä käyttäytymismallit, jotka Brunström irrottaa ja loitontaa luonnosta niiden rytmiä hidastaen ja sitä mekaanisesti toistaen.

Villi luonto tarjoaa Brunströmille kuvaston, jonka savanneilla kohtaavat hyeenat mittailevat toisiaan, korppikotkat vaanivat seuraavaa uhriaan ja gekkoliskot suorittavat omaa päättymätöntä taivaltaan. Brunström käyttää paljon aikaa eläinten ja niiden liikkeiden tutkimiseen mutta teokset eivät juuri tavoittele realistista luontokokemusta vaan pysyttelevät pikemminkin kaukana siitä, mitä ymmärrämme luonnolliseksi. Taitelijan keskittyminen yhteen ainoaan liikkeeseen, sen hidastaminen ja loppumattomalla syklillä toistaminen saavat aikaan lähes hypnoottisen katsomiskokemuksen. Hienovaraisemman liikkeen edessä katsoja saattaa myös epäillä omia silmiään: liikkuiko veistos todella vai kuvittelinko vain niin?

Brunström ymmärtää liikkeen ennen kaikkea kommunikaationa ja liike antaa myös hänen teoksilleen niiden luonteen ja karaktäärin. Hänen eläimiensä toimintaa alkaakin helposti katsella inhimillisessä valossa. Teokset tarjoavat mahdollisuuksia mieltä huvittaviin ajatusleikkeihin mutta myös vakavampiinkin pohdintoihin ihmisen, eläimen ja luonnon välisistä suhteista.

Lars Brunström (s. 1973 Uddevalla) aloitti uransa maalarina mutta opiskelu Malmön taidekorkeakoulussa vuosina 1997–2002 sai hänet kiinnostumaan liikkeen kielestä ja mekaanisista veistoksista. Hän työskentelee monin eri materiaalein valmistaen veistoksensa mm. lateksista, silikonista, savesta sekä teosta liikuttavasta sisäänrakennetusta koneistosta. Brunström asuu ja työskentelee Tukholmassa. Hänen teoksiaan nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

www.larsbrunstrom.com

www.facebook.com/events

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019