Persijn Broersen & Margit Lukács Mastering Bambi
27.11.2015–17.1.2016

Pimiön vuoden päättää hollantilaisen taiteilijaparin Persijn Broersenin & Margit Lukácsin teos Mastering Bambi (2010). Se perustuu vuonna 1942 ensi-iltansa saaneeseen Walt Disneyn klassikkoanimaatio Bambiin, jonka valikoidut kohtaukset Broersen ja Lukács riisuvat nyt kaikista metsän eläimistä. Jäljelle ja teoksen ainoaksi päähenkilöksi jää omalakinen, koskematon villi luonto.

Luonnon näyttämö ahnaine vesiputouksineen, korkeuksiin kurkottavine puineen ja pahaenteisine horisontteineen herättää kunnioitusta ja elävien olentojen poissaolo saa katseen kiinnittymään sekä luonnonvoimien pelottavaan mittakaavaan että maiseman pieniin yksityiskohtiin. Asetelmat muistuttavat ylevää luontokokemusta korostavia romantiikan ajan maisemamaalauksia ja metsän taikapiirin voikin lukea romanttisena utopiana harmonisesta ja turmeltumattomasta luonnontilasta. Myös Disneyn näkemys perustui vahvasti romantiikan ajatukseen, jossa sivilisaatio ja teknologia nähdään uhkana luonnolle ja jossa ihmisen toiminta järkyttää metsässä vallitsevaa status quota.

Disneyn Bambi perustuu alun perin itävaltalaisen Felix Saltenin kirjoittamaan ja Adolf Hitlerin kieltämään kirjaan Bambi: Tarina metsästä (1923). Saltenin teoksessa luonto – ja allegorisesti myös ympäröivä yhteiskunta – näyttäytyi kuitenkin Disneyn versiota synkempänä, väkivallan ja kuoleman täyteisenä darvinistisen kamppailun areenana. Broersenin ja Lukácsin versio säilyttää Disneyn hengen mutta heidän käsissään luonnosta muokkautuu toinen todellisuus, rakennelma, johon katsoja voi projisoida omaa mielikuvitustaan. Mastering Bambin elokuvallisen ja tulkintoihin houkuttavan musiikin ovat Bambin soundtrackia mukaillen säveltäneet Berend Dubbe ja Gwendolyn Thomas.

Tapaa taiteilijat Persijn Broersen ja Margit Lukács kertovat teoksestaan ja taiteellisesta työskentelystään taiteilijatapaamisessa torstaina 26.11. klo 14 Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on englanninkielinen ja avoin kaikille kiinnostuneille. Vapaa pääsy.

www.pmpmpm.com

www.facebook.com/events

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020