Nils Dardel
ja moderni aika
9.10.2015–17.1.2016

Turun taidemuseon syyskauden avaava Nils Dardel ja moderni aika esittelee Suomessa ensimmäisen kerran laajasti Nils Dardelin (1888–1943) taidetta. Näyttely on kuvataidesyksyn ehdoton tapaus, sillä mukaan on saatu Ruotsin arvostetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Dardelin ikonisimmat teokset Kuoleva dandy, Vierailu eksentrisen daamin luona ja Intohimorikos. Valtaosa näyttelyn teoksista kuuluu Moderna Museetin laajaan kokoelmaan, mutta teoksia ovat lainanneet myös muut merkittävät ruotsalaiset museot ja yksityishenkilöt.

Nils Dardel loi persoonallisen tyylinsä aikana, jolloin Eurooppa muuttui radikaalisti teollistumisen, kaupungistumisen ja teknisen kehityksen myötä. Yhteiskunnallinen muutos heijastui myös taide-elämään: 1900-alkupuoliskolla syntyi useita taidesuuntauksia, jotka tulivat muuttamaan länsimaista taidekäsitystä ja taiteen estetiikkaa. Kotimaassaan suoritettujen taideopintojen jälkeen Dardel suuntasi ensimmäisen kerran Pariisiin vuonna 1910 ja tutustui siellä avantgarde-taiteilijoihin ja intellektuelleihin. Hänestä ei kuitenkaan koskaan tullut puhdasveristä modernistia, vaikka 1910-luvun tuotantoon kuuluikin lyhyt kubistinen vaihe.

Dardel kypsyi taiteilijana hyvin nopeasti ja 1920-luvun alussa hän oli jo löytänyt oman tyylinsä. Dardelin menestyksen vuodet sijoittuvat ensimmäisen maailmansodan päättymisen ja 1930-luvun lamavuosien väliseen ajanjaksoon. Hänen ilmaisussaan on piirteitä niin surrealismista, naivismista kuin symbolismistakin. Teokset kaihtavat luokittelua niin muotonsa kuin sisältönsä takia mutta uhkea värimaailma, ääriviivojen linjakkuus ja selkeät värikentät tekevät niistä hyvin elegantteja ja tunnistettavia. Dardel oli ennen kaikkea tarinankertoja, ja se teki hänestä vallitsevien taidesuuntausten sivustakatsojan. Toisin kuin monet muodinmukaiset kollegansa hän pitäytyi esittävyydessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut, että hänen taiteensa merkitykset olisivat helposti sanallistettavia, sillä Dardelin erikoinen maailma sijoittuu unen ja toden välimaastoon.    

Moderna Museetin tuottama näyttely on ollut aiemmin esillä Tukholmassa ja Malmössä. Näyttelyyn liittyy myös Dardelin elämänvaiheita, persoonaa ja 1900-luvun ensivuosikymmenten eurooppalaista taide-elämää valottava julkaisu. Syksyn aikana Dardelin maailmaan voi tutustua mielenkiintoisilla asiantuntijaopastuksilla 24.10. kuraattori Mia Haltian ja 7.11. toimittaja Sami Sykön johdatuksella. Lisätiedot oheisohjelmasta löytyvät uutisosiosta.

www.facebook.com/events

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020