Johan Bergström Hyldahl: Dear Jesus, Do Something!
13.3.–17.5.2015

Viime keväänä Tukholman taidekorkeakoulusta valmistunut Johan Bergström Hyldahl (s. 1984) on ruotsalaisen nykytaiteen kiinnostavimpia uusia tulokkaita. Taidemuseon Pimiössä nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvän taiteilijan viimeisin videoteos Dear Jesus, Do Something! (2014). Vaikka Tukholmassa asuva ja työskentelevä Bergström Hyldahl käyttääkin useita eri tekniikoita, on videosta muotoutunut viime aikoina yksi hänen tärkeimmistä ilmaisuvälineistään.

Dear Jesus, Do Something! yhdistää science fictionin, film noirin, erikoistehosteet ja animaation eeppisesti orkestroiduksi runsaudensarveksi käyttäen klassista mustavalkoelokuvan estetiikkaa. 24-minuuttinen tarina seuraa muutaman sekunnin tulevaisuuteen näkevän koneen keksinyttä tiedemiestä sekä mystiselle tehtävälle kuuhun lähetettyä avaruussankaria. Absurdi, musta huumori siivittää päähenkilöiden epäonnistumaan tuomittuja pyrkimyksiä eikä koko ihmiskunnan kohtalo ei ole sen valoisampi – kieltäen tosiasiat se seuraa tyynenä vierestä kaiken käydessä kohti vääjäämätöntä loppuaan. Kuten teos muistuttaa ”There is plenty of misery for everyone”, kaikille riittää kärsimystä.

Dear Jesus, Do Something! antaa 1950- ja 1960-lukujen suureelliselle avaruudenvalloitusprojektille ja lujalle tieteisuskolle tragikoomiset piirteet paljastaen ne lopulta osaksi ihmiskunnan tyhjiä ja turhia ponnisteluja. Mitä olemme saavuttaneet, pääsemmekö vielä jonnekin? Jos kaikki on turhaa, mikä meitä ajaa eteenpäin?

Tapaa taiteilija
Johan Bergström Hyldahl kertoo teoksistaan ja työskentelystään taiteilijatapaamisessa torstaina 12.3. klo 14 Kuvateatterissa, Linnankatu 54. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Vapaa pääsy.

Näyttely Facebookissa

 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020