Ellen Thesleff
23.1.–17.5.2015

Suomen kultakauden taiteen tunnetuimpiin nimiin lukeutuva Ellen Thesleff (1869–1954) kuului Helene Schjerfbeckin rinnalla maamme johtaviin modernisteihin 1900-luvun alusta pitkälle eteenpäin. Hän oli taiteilijana hyvin itsevarma ja pystyi uudistumaan koko poikkeuksellisen pitkän, yli 60 vuotta kestäneen uransa ajan. Taiteilija ja hänen teoksensa saivat osakseen arvostusta jo hänen elinaikanaan.

Yli sata teosta käsittävä näyttely keskittyy Thesleffin maalauksiin ja väripuupiirroksiin. Se esittelee taiteilijan uljaan luomiskaaren alkaen vielä realismiin sidoksissa olevalla läpimurtoteoksella Kaiku (1891) ja päättyen vanhuusvuosien hämmästyttävän moderneihin maalauksiin. Taiteilijan lukuisilla matkoilla Italiaan oli häneen ratkaiseva vaikutus, mikä näkyi 1900-luvun alusta lähtien yhä iskevämpänä värinkäyttönä ja laveampana muotokielenä niin maalauksissa kuin grafiikassa.

Thesleffin taiteen keskiössä on luonto, erityisesti hämäläinen maisema ja italialainen kulttuurimaisema, mutta myös luontoon pohjautuvat vertauskuvalliset aiheet. Taiteilija sommitteli myös asetelmia, muoto- ja omiakuvia sekä muita henkilöaiheita. Thesleffin ja hänen kahden sisarensa musikaalisuus heijastuu usein hänen teoksistaan aiheenvalintana.

Paitsi maalarina, Thesleff oli hyvin merkittävä myös taidegraafikkona. Hänestä tuli erityisesti väripuupiirroksen mestari ja uudistaja. Thesleffiä voidaankin pitää Akseli Gallen-Kallelan ohella maamme varhaisen puupiirrostaiteen suurena nimenä. Hänen puupiirroksensa ja maalauksensa syntyivät vuorovaikutussuhteessa toisiinsa, mikä näkyy teosten aihepiirinä, värityksenä ja toteutustapana.

Thesleff osallistui elinaikanaan ahkerasti, yli kolmekymmentä kertaa, Turun Taideyhdistyksen vuosinäyttelyihin. Monet hänen sittemmin klassikoiksi muodostuneista maalauksistaan olivat esillä Turussa heti tuoreeltaan. Tästä huolimatta nyt esillä oleva näyttely on ensimmäinen laaja katsaus taiteilijan tuotantoon Turun taidemuseossa.

Näyttelyyn järjestetään kevään aikana neljä erikoisopastusta: la 31.1. klo 14 taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse johdattaa Thesleffin taiteeseen ja la 21.2. klo 14 näyttelyn kuraattori Christian Hoffmann avaa näyttelyn taustoja ja tekoprosessia. Thesleffin grafiikkaan tutustutaan kuvataitelija Sirkku Ketolan seurassa la 28.2. klo 13 alkavalla opastuksella ja klo 14.30 alkavassa puupiirrostyöpajassa. Viimeiseksi la 21.3. vuoron saa Thesleffin sukulainen, elokuvaohjaaja Antonia Ringbom, joka opastaa näyttelyn klo 13 suomeksi ja klo 15 ruotsiksi. Suuren suosion saanut Antonia Ringbomin suomenkielinen opastus uusitaan la 25.4. klo 14. Tarkemmat tiedot oheisohjelmasta löytyvät täältä.

Löydät näyttelyn myös Facebookista

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020